IJzersterke vriendschap met Pakistan verdiept

Tijdens het bezoek van de Pakistaanse premier Sharif werden de wederzijdse vriendschapsbanden herbevestigd en verdiept. De klemtoon blijft liggen op de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) . Omdat de eerste fase van infrastructuur is afgewerkt, gaat de toekomstige aandacht naar de tweede fase waarvan de prioriteiten donderdag werden vastgelegd in de 11de gemeenschappelijke stuurgroep.

Premier Sharif en president Xi Foto: Xinhua Disclaimer

President Xi Jinping ontving woensdag in de Hall van het Volk de Pakistaanse premier Sharif  die in mei aan de macht is gekomen. Xi verklaarde zich bereid om om het niveau van alomvattende strategische samenwerking te verhogen. Sharif repliceerde: ‘De vriendschap tussen Pakistan en China is onbreekbaar. Pakistan zal altijd pal achter China staan’. De beiden waren het eens over het belang van hun strategisch samenwerkingspartnerschap te midden van de opkomende mondiale uitdagingen. De bijeenkomst werd gekenmerkt door traditionele warmte, wederzijds strategisch vertrouwen en gemeenschappelijke standpunten ,aldus Global Times.

Door het Belt & Road Initiative heeft China geholpen om twee flessenhalzen op te lossen waarmee Pakistan geconfronteerd wordt: infrastructuur en energietekort. Volgens een rapport van China Three Gorges International heeft China  via de CPEC al meer dan 46.000 banen geschapen in het land. De Pakistaanse federale minister voor ontwikkelingsplanning en speciale initiatieven Ahsan Iqbal zei donderdag dat de CPEC hoogste nationale prioriteit vormt van het Pakistaans-China Strategisch Samenwerkingspartnerschap.

Tijdens de eerste fase van de  China-Pakistan Economic Corridor die nu afgelopen is, werd een stevige grondslag gelegd om in een volgende stap een platform uit te bouwen voor de Pakistaanse economische ontwikkeling. De prioriteiten voor de volgende fase werden donderdag bepaald tijdens de videoconferentIe van de 11de vergadering van het CPEC Joint Cooperation Committee.

Concrete samenwerking

CPEC project Lahore Converter Station van hoogspanningsgelijkstroom transmissielijn Foto Xinhua Disclaimer

De afwerking van bijkomende infrastructuur rond de Gwadar haven zal worden versneld. Beide landen zijn het eens de $10 miljard kostende spoorlijn van Karachi naar Peshawar te bouwen evenals de ringautoweg in Karachi. Minister Ahsan Iqbal sprak zijn voldoening uit dat sinds 2013 onder CPEC elf energieprojecten van 6.370 megawatt zijn voltooid, samen met een hoogspannings-DC-transmissielijn van 880 km. Hij zei dat er in 2023-2024 nog drie projecten van 1200 megawatt zullen worden voltooid. De minister bedankte voor de 644 miljoen yuan steun die China tijdens de overstromingen bood en na de overstromingen die Pakistan meemaakte wordt ‘Water Resource Management’ toegevoegd aan de terreinen van samenwerking.

Overeengekomen werd ook op landbouwgebied de handen ineen te slaan zodat meer producten naar China kunnen worden uitgevoerd. De samenwerking op het vlak van digitale technologie en e-commerce werd op vraag van Pakistan toegevoegd. Tevens werd aan Chinese bedrijven financiële steun gevraagd voor de komende 10.000 MW zonne-energieprojecten. Beide landen gaan verder ook nog samenwerken op het vlak van mijnbouw en geologie, dit laatste met het oog op de aanleg van speciale economische zones in het land. Er werd nog een raamwerk overeengekomen ter ondersteuning van de Pakistaanse nijverheid.

Pakistan beloofde de veiligheid van Chinese onderdanen en instellingen te versterken en beide landen gaan samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. De landen sloten vele voorakkoorden af en hun slotmededeling omvat 47 punten.

Bronen: Global Times, Peoples Daily, cpec.gov.pk

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *