Terroristische aanval op station Kunming

33 doden en 130 gewonden is de trieste balans van een gewelddadige bestorming door een bende die zwaaiend met messen het station van Kunming aanviel. De politie schoot  4 aanvallers neer en zegt dat de daders Oeigoeren waren.

slachtoffers

Online geposte foto van slachtoffers


De aanval gebeurde op 1 maart om 21 uur toen een groep zwaaiend met messen zomaar in het wilde weg begon in te hakken op de passagiers. Ze maakten 29 slachtoffers en 130 personen raakten gewond. De politie schoot daarop 4 aanvallers neer. Een vrouwelijk bendelid zou gevat zijn, maar in het ziekenhuis verzorgd aan de verwondingen. Xinhua gewaagde zondag van een terroristische aanval en citeert de politie dat de dodelijke aanval gepland en georganiseerd werd door separatisten uit Xinjiang. President Xi Jinping wil een onderzoek ten gronde en een bestraffing volgens de wet. Hoofd ordehandhaving Meng Jianzhu en politieminister Guo Shengkun werden ter plaatse gestuurd.
Normaal is Kunming een vreedzame stad, maar niet toevallig vergaderen de twee parlementaire vergaderingen volgende week. Aan de Sunday Morning Post vertelde hotelpersoneel dat de aanvallers in zwart geklede Oeigoeren waren. De aanval zaaide paniek in Kunming. Hotelgasten durven het hotel niet meer verlaten uit vrees dat niet alle aanvallers gevat zijn. Microbloggers doen hun relaas en posten foto’s bij hun verhaal. Gewonden worden verzorgd in het ziekenhuis. De politie en andere handhavers van de orde zijn met 120 personen ter plaatse.

 Reeks

#CHINA-KUNMING-MENG JIANZHU-TERRORIST ATTACK-INSPECTION (CN)

Politiechef Meng Jianzhu bezoekt ziekenhuis


Dit jaar grepen al twee gelijkaardige terroristische aanvallen plaats, zij het in Xinjiang. Op 25 januari werden 12 personen gedood waarbij 6 aanvallers. Op 14 februari kwamen 11 personen om in een aanval op een politiestation in Wushi waarbij de politie 8 personen neerschoot en 3 zichzelf opbliezen.
Eind oktober vorig jaar was er een terroristische aanval op toeristen nabij Tiananmen. Nadien was er een aanval op een politiestation in Serikbuya (17/11), vielen 14 doden in het arrondissement Shufu (16/12) en was er een aanval op een politepost in Yarkand (30/12) waarbij 8 aanvallers omkwamen.
Tenslotte werd de dissidente lector economie Oeigoer Ilham Tohti aangehouden en beschuldigd van separatisme. Zeker is dat het incident zijn schaduw zal werpen op de bijeenkomst van het Volkscongres en de Raadgevende Commissie in Beijing volgende week. De politie zei maandag dat de aanslag in Kunming het werk was van de bende onder leiding van  Abdurehim Kurban. Drie verdachten werden intussen opgepakt.
Bronnen: SCMP, China Daily, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

6 comments for “Terroristische aanval op station Kunming

 1. Bij vorige aanslagen heeft het in Duitsland gevestigde Oeigoers Wereldcongres ontkend dat het om terroristische aanslagen ging. Volgens hen waren vorige incidenten een verdediging van Oeigoerse burgers tegen geweld en provocatie van de Chinese politie. Benieuwd met welk verhaal ze nu gaan afkomen.

 2. Natuurlijk kun je zo’n aanslag niet goedkeuren. Het IS afschuwelijk. Geen twijfel over. Maar…..zijn die Oeigoeren nou echt zo stom dat ze gekleed in een soort uniform met messen een aanslag gaan plegen? Is de Chinese beveiliging van stations zo beroerd slecht dat die lui lange tijd hun gang kunnen gaan en dat daarna de helft ook nog kan ontsnappen?
  Ook op het Chinese internet komen deze vragen.

 3. Ook nog even een reactie op Johan Slozen: denk je dat de Oeigoeren beter vooruit kunnen met een geweldloze leider als de Dalai Lama us voor de Tibetanen?

 4. Natuurlijk zijn die Oeigoeren niet stom. Met zo een primitieve aanslag zaai je overal in een dichtbevolkt land als China een intense paniek. De roep om meer controle op de Oeigoeren zal toenemen, en dat wordt dan weer koren op de molen van de terroristen en separatisten en van buitenlandse media die begrip zullen kunnen opbrengen voor volgende aanslagen. H. Gulickx raakt echter wel een kern van waarheid: dit soort aanslagen lijkt toch eerder op provocatie door een groep die bij hun eigen bevolking in hun eigen regio niet op grote steun kan rekenen.

 5. kunming is een ethische minderheid stad. hoeveel van de gewonde zijn minderheden. in 2009 rellen zijn ook erg veel minderheden gewond geraakt. maar de Chinese media zwijgen er over om geen olie op het vuur te gooien. minderheid in China worden hun cultuur, religie beschermd door de overheid.
  ik kan niet zeggen over de EU. in 1989 is er een verbod op Sami taal in Noorwegen dezelfde jaar dat de daila lama de nobel vrede prijs wint. in NL worden de Friese taal alleen maar 2 uur per week gegeven. en vergeet de ETA niet. turkije en ukranine wilt toetreden aan de EU. naar de Koerdische is verboden en nu is er zelf een verbod op het Russische taal in de ukranine. waar nu de EU spreekt over een invasie.
  aan H. Gulickx een paar jaar geleden is erg veel gewonden gevallen door een geschreeuw in Koninginnedag (NL).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *