Tibet plaatst oude historische boeken online

Tibet heeft een online schatkamer geopend van oude boeken met in totaal 20.000 folio’s. Gebruikers kunnen kopiëren, zoeken en ook de waardevolle boeken gratis van het platform downloaden.

De online schatkamer van de A.R. Tibet bevat onschatbare oude werken voor wereldwijde liefhebbers van de Tibetaanse cultuur. Onder de officiële website van de Tibetaanse bibliotheek heeft het gewestelijk beschermingscentrum van oude boeken al zeldzame boeken met in totaal 20.000 folio’s online geplaatst. Het gaat om boeken die de geschiedenis van Tibet en het boeddhisme behandelen van de twaalfde tot de twintigste eeuw. Gebruikers kunnen er in zoeken, kopiëren of de waardevolle boeken gratis van het platform downloaden. De waardevolle boeken die dit jaar geuploaded werden zijn vooral biografieën die waardevol zijn voor de kennis van de oude Tibetaanse maatschappij, economie en volksgebruiken aldus onderdirecteur Penpa Tsering van het centrum.

Voordien lazen enkel weinig geleerden de boeken en dit vooral door de complexe aanvraagprocedure. Nu zijn ze beschikbaar voor lezers wereldwijd, aldus Penpa Tsering. Het centrum heeft hiervoor geavanceerde technieken gebruikt zoals non contact scanning met hoge definitie. Experts hebben ook speciale technieken aangewend om de originele foto’s van de boelen te verwerken om piraterij en oneigenlijk gebruik te voorkomen. Sinds de proefopening op 25 april 2020 heeft het platform al 100.000 bezoeken ontvangen.

Onderzoek

Inspectie van oude waardevolle Tibetaanse boeken

In 2009 lanceerde Tibet zijn grootste onderzoek ooit. Gedurende het voorbije decennium hebben onderzoekers alle uithoeken van de regio doorreist met het doel om het laatste oude boek te behouden. Gedurende het onderzoek werd bijvoorbeeld een boek ontdekt dat bewees dat de geschiedenis van de Tibetaanse graveerdruk minstens uit één eeuw vroeger dateerde dan eerder onderzoek dacht. De onderzoekers vonden ook een groot aantal waardevolle boeken en van sommige werd gedacht dat ze verloren waren. Na tien jaar is grote vooruitgang gemaakt maar er is nog een lange weg te gaan aldus Penpa Tsering.  

-Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Tibet plaatst oude historische boeken online

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *