China biedt India hulp in coronacrisis.

China praat met India over hulp, niettegenstaande de recente politieke spanningen.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft twee keer verklaard dat China bereid is hulp te verlenen aan India en dat daarover op officieel vlak gesproken wordt. ‘De Chinese regering en het volk steunen krachtig de regering en het volk van India in de strijd tegen het coronavirus. China is bereid hulp te verlenen volgens de noden van India, en bespreekt dit met de Indiase overheid’.

China hulp zou kunnen bestaan uit de levering van dringend nodige zuurstof en beademingsapparatuur. China kan ook advies geven en materiaal leveren voor massale testcampagnes en tijdelijke hospitalen voor quarantaine en behandeling.

India heeft momenteel het hoogste aantal dagelijkse besmettingen – 350.000- dat ooit is geregistreerd, en kent tegelijk het hoogste stijgingspercentage zodat volgens analisten een verdere stijging tot 500.000 mogelijk is. De gezondheidszorg dreigt in te storten door gebrek aan bedden, medisch materiaal en zuurstof.

India heeft bovendien vaccins tekort aangezien de VS de uitvoer van een cruciaal tussenproduct verbieden. Een Indiase vraag om een uitzondering op dit verbod is afgewezen omdat eerst de Amerikanen moeten gevaccineerd worden.
‘Het is uiteraard niet alleen in ons belang om Amerikanen te vaccineren, het is in het belang van de wereld dat de Amerikanen gevaccineerd worden’ verklaarde de woordvoerder van buitenlandse zaken Ned Price. Ook de uitvoer van sommige Europese tussenproducten is beperkt.

Of India daadwerkelijk Chinese steun zal aanvaarden is nog onduidelijk. Vorig jaar was er een ernstig grensincident. In het algemeen zoekt India toenadering tot de VS tegen China. Op een recente vergadering van de Quad (VS, India, Japan, Australië) werd beslist dat India tegen einde 2022 één miljard vaccins zou leveren aan ontwikkelingslanden om de Chinese invloed tegen te gaan.

Intussen zijn er al Chinese privéinitiatieven. Smartphone producent Xiaomi geeft materiaal voor meer dan 1.000 toestellen om zuurstof te concentreren in een hospitaal. Verschillende andere Chinese bedrijven actief in India schenken honderdduizenden mondmaskers.

Bronnen: South China Morning Post, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *