Tibet zeer gevoelig voor klimaatwijziging

Gletsjers trekken terug

Gletsjers trekken terug


Enkel door broeikasgassen alleen al zal de temperatuur in Tibet tegen het midden van de eeuw stijgen met 2,4 tot 3,2° Celsius, aldus een studie van de ‘Intergouvernementele groep voor klimaatwijziging’. De centrale en noordelijke regio’s zullen er het meest de weerslag van ondervinden, met een opwarming van  0,5° C per tien jaar. De jaarlijkse neerslag zal met 30 tot 120 millimeter verhogen, vooral in het oosten. De temperatuur in de Tibetaanse Autonome Regio steeg reeds van 1961 tot 2008 met 0,32° C elke tien jaar, wat veel meer is dan het Chinese gemiddelde van 0,05 à 0,08 °C . Dit jaar in juli was de heetste sinds 1951. Er viel duidelijk minder regen in westelijk en zuidelijk Tibet vergeleken met de vorige jaren.
Op het Tibetaans Qinghaiplateau bevindt zich ’s wereld derde grootste ijsoppervlakte. Ongeveer 82 % van de gletsjeroppervakte trok zichde voorbije 50 jaar terug en de ijsoppervlakte verminderde met 4,5 %. De intergouvernementele groep waarschuwt dat de gletsjers op drie decennia zouden kunnen verdwijnen. Wanneer ook de permafrost gaat dooien, kan heel het ecologisch evenwicht verbroken worden en woestijnvorming veroorzaken, aldus Qin Dahe, de eerste Chinees die de Noordpool overstak. Uiteindelijk zou dit ook zijn weerslag doen gelden in India.
Een researcher verbonden aan de spoorweg Qinghai-Tibet is echter optimistisch. Volgens hem werken de maatregelen om de permafrost te stabiliseren; de permafrost smolt de voorbije drie jaar niet. Anderzijds heeft de centrale regering in maart beloofd 15 miljard uit te trekken om gedurende de komende 22 jaar het milieu in Tibet te beschermen.
Lees ook: Eco-behoud driestromengebied loont
Zie ook CCTV-video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *