Tibetaans milieu verbetert verder

De helft van het grondgebied in Tibet stond vorig jaar onder strikte ecologische bescherming. De regio spendeerde 9,77 miljard yuan aan diverse vormen van tegemoetkoming in het milieu. 86.600 ha bos kwam er bij. Dit blijkt uit het bestuurlijk rapport van voorzitter Qizhala.

Het Kanam-meer (Foto Tibet Online)

Ook Tibet is toe aan het rapport van de regionale regering. Volgens voorzitter Qizhala heeft zijn bestuur vorig jaar in totaal voor 9,77 miljard yuan aan subsidies en tegemoetkomingen ter bevordering van het milieu uitgekeerd. Het heeft 12 kantons, 213 kleine steden en 2373 dorpen aangeduid als veiligheidsbarrière onder strikt ecologische supervisie. Dit betreft bijna de helft van het grondgebied.

Voorzitter Qizhala bestempelde Tibet als één van de regio’s in de wereld met de beste leefmilieukwaliteit. Volgens zijn rapport was de luchtkwaliteit vorig jaar in 99% van de gevallen goed en de kwaliteit van het oppervlaktewater zelfs voor 100 %. In 2019 werd 20% meer geïnvesteerd in het milieu, 86.800 ha bos kwam er bij en meer dan 4000 personen verhuisden uit extreem hoge gebieden. Hij is er van overtuigd dat Tibet dit jaar de milieudoelstellingen van het dertiende vijfjarenplan (2016-2020) zal halen.

Milieupatrouilles

Tashi is een dorpeling uit het kanton Drongba die deel uitmaakt van het regionale parlement. In zijn dorp werken 21 van de 25 gezinnen als milieuwachters. 30 personen van deze families ontvangen 3500 yuan als subsidie. Tien van de 21 families zijn afkomstig uit arme gezinnen. Ze krijgen een extra inkomen en het milieu wordt zo beter beschermd, aldus Tashi.

Tot het werk van de patrouille behoort het beschermen van het wild, weiden, natte gebieden, rivieren en meren. In zijn dorp dat op 4500 meter hoogte ligt, is de belangrijkste bron van inkomsten het hoeden van jakken en schapen. Hij merkt dat het milieu gradueel beter wordt want het aantal bruine beren neemt toe en hij denkt ook dat het aantal wilde jakken recentelijk aangroeit.

Wilde jak (tibetnature.net)

Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *