Viskweek beter af met IoT-app

In het kanton Deqing (Zhejiang) gebruiken meer dan 7000 gebruikers van visvijvers een app die toelaat de zuurstof in hun vijvers te regelen via IoT sensoren. Daardoor is het niet meer nodig om elke 2 tot 3 uur de vijvers te inspecteren, maar kan ook via de app zuurstof worden toegevoegd op afstand.

Visvijvers Deqing (Beijing Review)

Het kanton Deqing in Oost Zhejiang heeft 113.667 ha aquacultuur visvijvers. Shen Yunjian en zijn vrouw kweken al 14 jaren vis op hun 4,67 ha vijvers. Voordien dienden de vijvers om de 2 tot 3 uur geïnspecteerd te worden (zelfs ’s nachts) om te controleren of de vissen genoeg zuurstof hadden. Dit hangt af van de fotosynthese van de algen wat vooral ‘s nachts kan leiden tot minder zuurstof.

In 2016 richtteShen Jie van de Chinese Academy of Sciences
ZCAT Zhejiang Celefish Agricultural Technology op waardoor de viskweek gemoderniseerd werd met een Internet of Things (IoT) platform. De visvijvers bevatten (IoT-sensoren en er is een observatiedoos die verbonden is met een controlestation in de stad dat 24/7 de toestand monitort. De sensor draagt gegevens over naar een systeem met mobiele telefonie dat permanent in real time de zuurstof controleert. Volgens algemeen manager Jin Hui kan de technologie van de controledienst niet enkel de mortaliteit van de vis verminderen tot 1 per 1000, maar ook het elektriciteitsverbruik met meer dan 15% en kan de productie met 10% toenemen.

Het IoT model dat in 2018 werd geïntroduceerd, kan ook toekomstige markttrends voorspellen die de visboeren leidt bij de productie. Omdat de boeren weinig afweten van de technologie, verschafte het kanton hen de uitrusting met sensoren gratis. Volgens Zhang Dongsheng van het Bureau of Agriculture and Rural Affairs in Deqing zijn 50.000 gebruikers geregistreerd op het platform dat diensten levert aan 7000 gebruikers van visvijvers. Volgens statistieken van Deqing zal de totale aquaproductie van het kanton in 2019 150.000 ton bedragen met een totale waarde van 4,8 miljard yuan. Dit is 80% van de landbouwproductie in het kanton. 

Andere

De digitalisering rukt ook op bij de ontwikkeling van het toerisme bij de boer. Het dorp Wusi dat aan de voet van de Moganberg ligt in Deqing, heeft een digitaal platform gelanceerd met een ‘Digital village map’ dat diensten aanbiedt zodat kleinere problemen online geregeld kunnen worden. Het platform verbindt verschillende data interfaces zoals voor afval classificatie en transport en dit in real time. Door dit nieuw model kunnen de dorpelingen gemakkelijker problemen aan op het gebied van milieubescherming, ziektebehandeling en huizenbouw. Volgens directeur Ying Yuyang van de Big Data Development Administration te Deqing waren in 2019 al 30 dorpen verbonden met het platform en dit jaar zal het gehele kanton aangesloten worden.

Beijing Review

µ

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *