Tiktok in VS: tussen hangen en wurgen

Tiktok wordt in de VS voor het verscheurend dilemma geplaatst ofwel zich te laten overnemen door Amerikaanse investeerders en de banden met China doorknippen ofwel door de Amerikaanse politiek verboden te worden om veiligheidsredenen.

’s Werelds meest waardevolle starter Tiktok maakt velen jaloers. Het blijft met 2 miljard downloads wereldwijd de meest gedownloade app. Tijdens het eerste semester kwamen volgens Sensor Tower van de 596 miljoen downloads 27% uit India en 8,2 % uit de VS. India heeft Tiktok na het recente grensconflict verboden wat Bytedance zowat 6 miljard $ zou kosten, zo raamt Caixin. Ook in de VS hangt de dreiging boven het hoofd voor de app met maandelijks 26 miljoen actieve gebruikers waarvan 60% tussen 16 en 24 jaar.

Top politieke verantwoordelijken vinden dat de app tegen de Amerikaanse veiligheid ingaat want de informatie over de jongeren zou rechtstreeks naar China gaan. Zelfs al repliceerde Tiktok dat haar servers zich in de VS en Singapore bevinden, dit is boter aan de galg. Hoewel Tiktok tijdens het tweede kwartaal een recordbedrag van 500.000 $ besteedde aan federaal lobbyen en het Disney topman  Kevin Mayer CEO maakte en ex voorzitter Michael Beckerman van de Internet Association aanstelde als topverantwoordelijk voor de politieke werking in Washington, dit maakt geen indruk op de tegenstanders. De ‘oplossing’ voor het probleem vindt directeur Harry Kudlow van de VS National Economic Council dat Tiktok verkocht wordt aan VS-investeerders en de banden met het de Chinese eigenaar Bytedance doorknipt.

Controlerend aandeel

Stichter Zhzang Yiming

Volgens The Information willen VS investeerders waarbij General Atlantic en Sequoia Capital een controlerend aandeel verwerven in Tiktok. De Financial Times meent te weten dat ze met het ministerie van Financiën en andere regulateurs discussiëren of hun plannen de Amerikaanse bezorgdheid zouden wegnemen. Ook andere investeerders maakten avances naar Bytedance-stichter Zhang Yiming die echter weinig geneigd lijkt zijn technologie te delen met anderen. Toch lijkt het er op dat hij voor de verscheurende keuze zal worden geplaatst of te verkopen of verboden te worden.

Het Huis van Afgevaardigden heeft al het verbod van de app gesteund op alle regeringstoestellen. Het bevoegde Senaatscomité heeft hetzelfde beslist. De departementen Defensie, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse veiligheid hadden in maart al hun ambtenaren verboden Tiktok te downloaden op hun ambtelijke toestellen. Het CFIUS onderzoekt de fusie van Tiktok met Musical.ly in 2018 waaraan een gedeelte van het succes in de VS is toe te schrijven.

Privacy

Grootste verwijt aan het adres van Tiktok is dat het overdreven gebruikersgegevens opvraagt. Het is zo dat Tiktok, IP-adres, geolocatie en browsing- en zoekgeschiedenis opslaat. Ook boodschappen die binnen de app verstuurd werden, worden volgens Tiktok geanalyseerd om fraude te detecteren, onwettelijke activiteiten op te sporen en reclame op maat te sturen. Het is zinvol de interesses te weten om de gebruiker geen linken naar kung-fu video’s op te sturen als hij/zij geïnteresseerd is in taarten bakken. Dit doen Facebook en Google ook en zelfs bij apps waarvan ze geen eigenaar zijn, aldus ex NSA-er Patrick Jackson die nu Technology officer is bij software bedrijf Disconnect. Onderzoeker Justin Sherman bij de Atlantic Council’s Cyber Statecraft Initiative vindt voorts dat het een fout idee is dat Chinese bedrijven automatisch informatie doorspelen naar de regering. Bovendien blijkt uit het laatste ‘Tansparency report’ van Facebook dat de VS regering tijdens het tweede semester Facebook 51.121 verzoeken overmaakte voor informatie. Dit is het hoogste aantal in de wereld, gevolgd door India.

Hoe dan ook de discussies doen Tiktok tijd verliezen waardoor het zijn voordeel van eerste dreigt kwijt te spelen. Instagram van Facebook test al zijn kort video-sharing platform Reels uit dat begin augustus zal beginnen in Brazilië, India en de VS. Google is van plan om tegen het jaareinde zijn platform te lanceren onder de naam Shorts, aldus nog The Information. Na het verbod van Tiktok in India werden de apps van de 3 grootste concurrenten Roposo, Zili en Dubsmash 155 procent meer gedownload op 3 weken tijd. Vraag is hoe de gebruikers van Generatie Z gaan reageren.

Werking

Ondertussen gaat de dagelijkse praktische werking verder. Tiktok heeft een fonds met 200 miljoen $ opgericht om in de VS ontwerpers van content te belonen. Tot nu toe waren het enkel de ‘influencers’ die een fooi ontvingen tijdens livestreams. Om in aanmerking te komen, moeten de aanvragers minimum 18 jaar oud zijn, een minimum aan abonnees tellen en regelmatig video’s posten die het reglement naleven. YouTube van Google had al iets analoogs.

Douyin in China heeft de voorbije maand 127.000 accounts permanent verwijderd wegens pornografie, prostitutie of andere onwettelijke activiteiten. Het hielp de politie de daders in twee gevallen op te sporen. Niet echt cijfers van een politiestaat lijkt ons. Ook de autoriteit van Pakistans telecom heeft Tiktok gevraagd op te treden tegen obsceniteit, vulgariteit en immoraliteit op zijn platform.

Recentelijk doemt in de VS al een nieuw potentieel slachtoffer aan van de antI-China heksenjacht. Het gaat om de Amerikaanse Chinees Eric Yuan die de stichter is van Zoom. De Republikeinse senator Josh Hawley schreef hem een brief waarin hij hem vraagt partij te kiezen ofwel voor de VS ofwel voor China.

Bronnen: FT, SCMP, L’Avenir

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *