De import in China in tijden van corona

De derde China International Import Expo (CIIE) in Shanghai zal over iets minder dan 100 dagen in Shanghai plaatsvinden. Het evenement kan van grote betekenis zijn, onder andere voor de Europees-Chinese handelsbetrekkingen. Verder ondervindt ook de CIIE de invloed van ‘corona’.

import
Ingang landenpaviljoenen CIIE (officiële website)

Dit jaar hebben de organisatoren van de China International Import Expo (CIIE) goede hoop om ten minste evenveel, of zelfs meer deelnemers aan te trekken.

Europese belangen

De CIIE is vrij uniek in de wereld door zijn doelgerichtheid op het stimuleren van de invoer. China wil zijn handelsoverschot met een groot aantal landen zoveel mogelijk dichten. Voor Europese partners zonder vooroordelen is de beurs een mogelijkheid om na te gaan wie het gelijk meer aan zijn kant heeft: de leiders van de EU die blijven klagen dat de Europese multinationals moeilijk toegang krijgen tot de Chinese markt, of de Chinese regering die de wereld verzekert dat ‘China consequent werkt aan een meer door de markt gestuurd, op regels gebaseerd, internationaal handelssysteem voor bedrijven uit de hele wereld’. Frankrijk lijkt met sommige politici en bedrijven in elk geval verder open te staan voor het zakendoen met China. Op de 7e China-France High Level Economic and Financial Dialogue spraken de beide landen af om de COVID-19 pandemie v samen verder te bestrijden en gezamenlijke inspanningen te doen voor het stimuleren van de wereldeconomie. Enkele van de 42 punten van overeenkomst gaan precies over de import in China. De Chinese markt is geïnteresseerd in Franse landbouw- en voedselproducten. Met Frankrijk wil China meebouwen aan internationale financiële centra. De twee landen zullen het gebruik van de Chinese RMB en van de euro promoten in internationale handel en investeringen. China zal Franse infrastructuur en banken toegang geven tot zijn belangrijke Cross-border Inter-bank Payment System, een belangrijk betalingssysteem in China.

import
Matchmaking kopers – verkopers ter voorbereiding van CIIE (foto Xinhua/Ding Ting)

Consumptie

De internationale handelsbeurs is verder een onderdeel van het ingrijpende beleid om de groei van de Chinese economie te herstructureren van een model dat vooral op export is gericht naar een dat meer consumptie nastreeft. De derde editie geeft op verschillende manieren die doelstelling nog meer nadruk. De mechanismen om kopers aan te trekken zijn verbeterd. De overheid blijft de belangrijkste speler om kopers van over de hele wereld aan te trekken, maar de markt zal daarnaast ook hier meer speelruimte krijgen. Er zijn meer gerichte maatregelen genomen om kopers aan te trekken. Op basis van de ervaringen bij de twee vorige exposities hebben de organisatoren uitnodigingen gestuurd naar 40.000 importbedrijven. Een selectie van die Chinese bedrijven heeft over 169 exposanten en hun producten gerichte informatie gekregen. Er werden ook negen roadshows georganiseerd om kopers aan te trekken en een matchmaking sessie op 10 juli voor consumptiegoederen, met meer dan 50 exposanten en meer dan 150 kopers, leek een groot succes te zijn.

De coronafactor

COVID-19 heeft ook op de China International Import Expo de nodige effecten. Een speciale taskforce moet ervoor zorgen dat de plekken voor de tentoonstellingen en de forums absoluut veilig zijn. Alle voorzorgsmaatregelen moeten klaar zijn om eventuele incidenten op dit vlak af te wenden of in het uiterste geval op te vangen. Voor het eerst zal een van de tentoonstellingsruimten bestemd zijn voor bedrijven en producten uit de sectoren van de openbare gezondheidszorg en de preventie van epidemieën. Ongeveer 50 ondernemingen hebben zich hier al voor opgegeven. Door de pandemie en haar zeer negatieve invloed op de wereldeconomie is er een belangrijk punt toegevoegd aan de doelstellingen van de CIIE. De organisatoren hopen dat het evenement een van die gebeurtenissen in het najaar zal zijn die het vertrouwen in de wereldhandel wat herstelt. Voor China, het enige grote land dat Corona met redelijk succes bestrijdt en ook het land waar de economie enigszins weer aantrekt, zou het nog een bijdrage betekenen aan de genezing van de wereldeconomie.

import
Ontwikkeling, ook een doelstelling van de CIIE (foto officiële website CIIE)

Nog minder dan 100 dagen

De Derde China International Import Expo is gepland van 5 tot 10 november in Shanghai. De partners zijn onder andere de Wereldhandelsorganisatie, maar ook United Nations Development Program. De CIIE is immers een evenement dat ook de import in China uit derdewereldlanden en landen met opkomende economieën wil begunstigen. Er is dit jaar 360.000 vierkante meter expositieruimte voorzien, twintig procent meer dan vorig jaar. De grote thema’s zijn: voedsel en landbouwproducten, auto’s, de intelligente industrie en informatietechnologie, consumptiegoederen, medische apparatuur en gezondheidsproducten, en ten slotte: de handel in diensten. Tijdens de expo zijn er vier speciale aparte secties: slim transport, energiebesparing en sportartikelen. Daar komt in het jaar van corona dus bij: volksgezondheid en anti-epidemische producten en diensten.

SCMP, ECNS.CN, People’s Daily, Wikipedia, ciie.org (de officiële website van de expo)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *