Topman bij justitie verdacht van corruptie (upd)

De ondervoorzitter van het Chinese Hooggerechtshof, Xi Xiaoming, is het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Xi is de hoogste ambtenaar bij justitie die verdacht wordt van geknoei sinds de start van de huidige campagne tegen corruptie. Chinese media suggereren dat hij rijke ondernemers bij processen heeft bevoordeeld, o.a. in het steenkoolrijke Shanxi.

Xi XiaomingDe CCDI, de Centrale Commissie voor Discipline-Inspectie van de CPC, heeft aanwijzingen dat Xi Xiaoming zich bezondigd heeft aan ‘ernstige overtredingen van de discipline en de wetten’, de geijkte formule voor corruptie. Xi is een van de negen ondervoorzitters van het Hoogste Volksgerechtshof. Hij zetelt in een belangrijke denktank van de partij voor het hervormen van het burgerlijk wetboek en is voorzitter van een werkgroep die zich buigt over de juridische aspecten van het milieu en van kwesties betreffende natuurlijke hulpbronnen.
Xi Xiaoming (61) begon zijn loopbaan als politieman in Shenyang. Zijn specialisme is economisch recht, wat hij aan de Universiteit van Beijing heeft gestudeerd. Hij heeft in 1982 een doctorstitel gehaald aan de Universiteit van Jilin en is daarna opgeklommen in de justitiële hiërarchie. In 2012 publiceerde de beurskrant Securities Daily een mening van hem dat de burgerlijke procesvoering voor de kapitaalmarkten moest verbeteren en dat de rechtsstaat een kwestie van integriteit is. Zijn ontslag is nog niet gemeld, maar informatie over hem is wel van de website van justitie verwijderd. Meer informatie is niet bekendgemaakt.

Geruchten in de pers over gesjoemel

Het onafhankelijke, commerciële nieuwsmedium Caixin heeft van een anonieme bron vernomen dat Xi Xiaoming zijn kennis van het burgerlijke en commercieel recht een aantal keer heeft misbruikt om rechtszaken te beïnvloeden zodat bepaalde ondernemers zich illegaal konden verrijken. Caixin geeft als meest controversiële en beruchte voorbeeld dat van Zhang Xinming, een eigenaar van steenkoolmijnen in Shanxi. Zhang had aandelen verkocht en geld geleend om hoofdaandeelhouder te kunnen worden van de 53 m² grote Daning Jinhai-mijn. Een concurrent die hem hiermee had geholpen door aandelen over te kopen had echter in zijn plaats het meerderheidsaandeel verworven. Toen de mijn tien miljard yuan (1,5 miljard euro) waard bleek en veel winstgevender dan verwacht, wilde Zhang de aandelen terug met het argument dat hij te weinig geld had ontvangen. De concurrent, Lu Zhonglou, bestreed dat voor het gerecht en werd twee keer (een keer in beroep) in het ongelijk gesteld. Vele juristen waren het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Volgens de bron van Caixin had Xi Xiaoming, die geen rechter was in deze zaak, de gang van het proces toch kunnen manipuleren, met de hulp van vrienden (o.a. en vroegere studiegenoot). De South China Morning Post acht de geruchten geloofwaardig en herhaalt ze. De SCMP had eerder al berichten over de banden tussen Zhang Xinming, die intussen toch is veroordeeld in andere zaken, en toppolitici. Die laatsten hadden te maken met het milieu en de hulpbronnen in Shanxi. Dat zijn twee terreinen die ook juridische aspecten, waarin Xi Xiaoming deskundig is (zie boven).

‘Grondige Schoonmaak van justitie nodig’

In wat een redactioneel commentaar lijkt te zijn, stelt de China Daily (versie Azië) dat de gerechtelijke vervolging een positief teken is van de ernst bij de corruptiebestrijding. Het is duidelijk volgens de tekst dat na de partijorganisatie en de overheid, ook justitie aan een grote schoonmaak toe is. De zaak van Xi Xiaoming wordt nu ook door de grote officiële Engelstalige krant in verband gebracht met de ‘rampgebieden’ van corruptie die de energiesector en de provincie Shanxi bleken te zijn.
De China Daily hoopt echter dat het daar niet bij blijft. Het publiek heeft een lage dunk van de rechtspraak en er circuleren vele verhalen over misbruiken in gerechtshoven en bij de profiteurs onder de rechters. De grondige zuivering van justitie kan door onthullingen het vertrouwen van het volk in het gerecht eerst nog doen afnemen, maar de corruptie blijven toedekken zou op termijn justitie alle krediet laten verliezen.

Justitie al eerder onder de loep

Het is eerder voorgekomen dat een ondervoorzitter van het Hoogste Volksgerechtshof aan corruptie schuldig bevonden werd: in 2010, voor de start van de huidige anticorruptiecampagne, kreeg Huang Songyou levenslang. In februari van dit jaar, heeft de bekende voorzitter van het hooggerechtshof Zhou Qiang toegezegd dat justitie een houding van ‘zero tolerance’ zal aannemen ten aanzien van corruptie en dan vooral van de belangenverstrengeling waaraan sommige ambtenaren bij het gerecht zich schuldig maken.
Xinhua, SCMP, Caixin, China Daily Asia

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *