Topman Winterspelen verdacht van corruptie

De Disciplinecommissie van de Sportadministratie heeft bekend gemaakt dat secretaris-generaal Ni Huizhong van de Chinese delegatie op de Olympische Winterspelen van corruptie verdacht wordt. Hij is niet de enige uit sportmiddens tegen wie een onderzoek loopt.

Ni Huizhong Foto X/Twitter Disclaimer

De Communist Party of China Central Commission for Discipline Inspection en de National Commission of Supervision hebben een eigen afdeling bij de  Sportadministratie en die maakte het nieuws bekend. Tegen partijbaas en directeur Ni Huizhong van het National Winter Sports Administrative Center of the General Administration of Sport loopt een onderzoek omdat hij op een grove manier de discipline en wetten zou met de voeten hebben getreden. De 54 jarige Ni was eveneens de secretaris-generaal van de Chinese delegatie op de 2022 Beijing Winter Olympic Games.
Het was in april dat de anti-corruptie waakhond besliste een apart superviserend team te sturen naar de General Administration of Sport. Dit vormt onderdeel van de wil om hardhandig op te treden tegen corruptie in de sportsector .

Voor de aankomst van het team werd al onderzoek verricht naar ten minste negen voetbalgerelateerde ambtenaren waaronder Du Zhaocai, vice-directeur van de Algemene Administratie van Sport. De hoogste openbare aanklager zei deze maand dat de voormalige nationale voetbalcoach Li Tie werd beschuldigd van corruptiemisdrijven, waaronder omkoping. Li, een voormalige Premier League-speler, is een van de vele topfunctionarissen van voetbalbonden waartegen sinds november een onderzoek liep. En in juni vaardigde de Chinese nationale snookerorganisatie levenslange schorsingen uit aan twee spelers die betrokken waren bij een matchfixingschandaal dat wereldwijde schokgolven veroorzaakte..

Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email