Ontwikkelingszone Tumen uitgebreid

De  ontwikkelingszone langs de Tumenrivier heeft een nieuwe stimulans gekregen. Van Chinese kant worden nu ook de provinciehoofdsteden Changchun en Jilin in het project betrokken.
De pilootzone omvat ruim 73.000 km² en de delta van de 516 km lange Tumenrivier strekt zich uit over het grondgebied van China, Rusland, Mongolië en beide Korea’s. Reeds in 1991 werd met de hulp van het ‘United Nations  Development Program’ (UNDP) gestart. In 1995 keurden de vijf betrokken staten de oprichting goed van een samenwerkingscommissie voor het gebied, waarbij Japan meedeed als observator. In 2005 keurden de vijf ondertekenende landen de voortzetting goed voor opnieuw tien jaar. Ze breidden het gebied uit tot de ‘Grote Tumenregio’, waarbij het project een grensoverschrijdende Noord-Aziatische economische ontwikkelingszone wil worden. 

Hunchun subzone

Hunchun subzone


In de eerste fase betrof het Chinese gedeelte van het project hoofdzakelijk de havenstad Hunchun in de provincie Jilin. De stad is 5145 km² groot , telt 250.000 inwoners en ook verschillende economische (sub)zones. In totaal investeerde China reeds 5 miljard yuan in de zone. Bij de uitbreiding van het project, recentelijk door de Chinese regering goedgekeurd, worden nu ook de provinciale hoofdststeden Changchun en Jilin betrokken, zodat de zone als een strategisch platform kan dienen om de grensoverschrijdende samenwerking te ondersteunen. De regering laat toe dat de pilootzone experimenteert met nieuwe methodes van grondgebruik en met buitenlandse financieringsmethodes om makkelijker de knelpunten uit de weg te werken. China’s noordoostelijke regio was de basis van het model met zware industrie, waaronder steenkool en petroleum, annex graanschuur. Nu stelt zich het probleem dat de grondstoffen uitgeput raken en dat naar nieuwe economische groeipolen wordt gezocht, zoals de Tumenontwikkelingszone. Het UNDP streeft ernaar om de Tumenzone zich te laten specialiseren in transport, energie, investeringen, handel en toerisme. Het investeerde 20 miljoen dollar in de zone. Valt nu te bezien of deze poging tot impuls vanwege de Volksrepubliek effect zal hebben. Uit  het verleden blijkt immers dat de participatie van 5 diverse landen eerder remmend werkte dan stimulerend.  
Zie ook website Tumenprogramma
Lees ook dossier Noordoostelijke roestgordel

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *