Twee Chinese projecten in westelijk Polen

In dit artikel beschrijven we twee verschillende afgewerkte Chinese projecten in Polen. Vooreerst belichten we het voltooid overstromingsbeheer project op de Oder-rivier van PowerChina. Daarna gaan we naar de kleine grensstad Slubice waar het Chinese M.B.B. Logistics slimme magazijnen heeft die onder meer voor Amazon, eBay en het Poolse Allegro pakketten verdeelt en bezorgt in Europa.

Reservoir van het overstromingsbeheerproject door PowerChina Foto Peoples Daily Disclaimer

Een pas voltooid overstromingsbeheer project van Power Construction Corporation of China (PowerChina) heeft Polen’s capaciteit voor overstromingsbeheer langs zijn op één na langste rivier, de Oder, vergroot. Door de bouw van reservoirs om overstromingen tegen te houden en het verhogen van de afvoercapaciteit van de hoofdwaterloop heeft het project het overstromingscontrolesysteem van de rivier verbeterd zodat het zelfs overstromingen kan weerstaan die maar eens in de 300 jaar voorvallen. Tijdens de opleveringsceremonie van het deelproject voor overstromingsbeheer in Nowa Sól in west Polen bestempelde burgemeester Jacek Milewski van Nowa Sól de gebeurtenis als ‘een historisch moment’ en zei hij dat de nieuwe overstromingsbeheerfaciliteiten van groot belang zijn voor de ontwikkeling van de lokaliteit.
Volgens controlekameroperator Marek Hetnar bij een van de nieuwe reservoirs van het project hebben de nieuwe overstromingsbeheerfaciliteiten tastbare voordelen opgeleverd voor de plaatselijke bewoners.
In voorgaande jaren werd landbouwgrond stroomafwaarts van het stuwmeer overstroomd en tijdens het overstromingsseizoen bereikten overstromingen soms de huizen van dorpelingen, aldus Hetnar die in een dorp vlakbij het stuwmeer woont. Sinds het stuwmeer afgelopen mei operationeel werd hebben dergelijke incidenten zich niet meer voorgedaan. Afgelopen december, toen de Poolse stad Kłodzko te maken kreeg met een plotselinge stortbui en de lokale autoriteiten een overstromingswaarschuwing afkondigden, speelden de nieuwe reservoirs langs de Oder een cruciale rol in het voorkomen van overstromingen stroomafwaarts, zei hij. ‘Zodra we merkten dat het waterpeil in de rivier snel steeg, sloten we de sluisdeuren om water op te slaan, zodat stroomafwaarts geen landbouwgrond en dorp werden beschadigd’ herinnerde Hetnar zich.

Het project heeft ook geleid tot milieuverbeteringen. Gezien de rijke biodiversiteit van het stroomgebied van de Oder, waaronder talrijke vogels, vissen en een verscheidenheid aan planten heeft PowerChina volgens betrouwbare bronnen deskundigen onder de arm genomen om gedetailleerde plannen te ontwikkelen voor de herplaatsing van dieren. Deze bronnen meldden ook dat het bedrijf een aanzienlijk aantal jonge boompjes heeft geplant rond het gebied van het stuwmeer, ‘Het gebied rond het stuwmeer is een schilderachtige plek geworden waar we van onze tijd kunnen genieten,’ merkte de beheerder op, en hij voegde eraan toe dat de plaatselijke bewoners er vaak wandelen en fietsen.

Het Oder rivier overstromingscontrole reservoir project is niet PowerChina‘s eerste onderneming in Polen. In 2016 voltooide PowerChina een overstromingsbeheerproject voor de stad Wroclaw. Dit verbeterde niet enkel de waterkeringscapaciteit van Wroclaw en verfraaide de waterlopen van de stad, maar schep ook een aanzienlijk aantal banen voor de lokale bevolking, volgens manager Liang Qian van het Oder rivier overstromingscontrole reservoir project. ‘Door het succes van het Wroclaw project. wonnen we kort daarna de aanbesteding voor de bouw van het overstromingsreservoirproject aan de Oder’ aldus manager Liang..

M.B.B. Logistics

Slim magazijn van M.B.B. Logistics Foto Peoples Daily Disclaimer

Hoewel de kleine stad Slubice in het westen van Polen in de buurt van de Duitse grens  minder dan 20.000 inwoners telt, fungeert het als een belangrijke transporthaven in Europa. In de industriële ontwikkelingszone in Oost-Słubice gonst het van de bedrijvigheid in het magazijn van logistiekbedrijf M.B.B. Logistics . Met behulp van robots etiketteren en verpakken arbeiders pakketten. Deze pakketten worden vervolgens op transportbanden naar logistieke voertuigen vervoerd. Binnen 24 uur zouden de pakketten verbruikers in Polen en Duitsland bereiken en binnen 48 uur zouden consumenten uit andere EU-landen hun pakketten ontvangen.

M.B.B. Logistics werd opgericht in 2010 en biedt voornamelijk logistieke diensten voor de eerste en laatste kilometers aan grote e-commerceplatforms zoals Amazon, eBay en Allegro, het grootste e-commerceplatform in Polen. In het slimme magazijn met een totale oppervlakte van ongeveer 10.000 m², zijn de hoge en dicht opeengepakte rekken gevuld met een grote verscheidenheid aan goederen. Tussen de schappen pendelen meer dan een dozijn opslagrobots heen en weer langs vooraf geplande routes om artikelen uit de schappen te halen en ze naar de pakstations te brengen. Werknemers pakken de goederen snel uit, scannen en labelen ze, voordat ze in verdeeldozen worden geplaatst. M.B.B. Logistics heeft acht magazijnen in Słubice en omgeving en dit met een totale oppervlakte van 160.000 m². Elk magazijn houdt een gevarieerd aanbod in van producten zoals elektronica, mechanische onderdelen, huishoudelijke artikelen en hardware.

‘Dit magazijn begon zijn werking in 2019 en was toen naar verluidt het enige buitenlandse magazijn van China dat gebruik maakte van high-end logistieke robots. Dit biedt een veiligere, snellere en efficiëntere manier van werken, waardoor de logistieke efficiëntie aanzienlijk wordt verbeterd’, aldus oprichter Gao Song die eraan toevoegt dat de software en het magazijnbeheersysteem allemaal in eigen land zijn ontwikkeld. Vroeger legden arbeiders elke dag 15 tot 20 kilometer af in het magazijn en konden ze slechts ongeveer 170 items per uur sorteren. Nu kunnen robots 700 items per uur sorteren.
HR Director van M.B.B. Logistics Dorota Kowalsk, verklaart trots dat de bijdragen van het bedrijf aan de lokale economie tot de hoogste behoren. M.B.B. Logistics heeft momenteel meer dan 350 mensen in dienst waarvan ongeveer de helft lokaal en de andere helft uit omliggende gebieden komt. Alleen al in 2023 betaalde het bedrijf meer dan 12 miljoen zloty’s ($3 miljoen) aan diverse belastingen aan de lokale overheid.
Rzepin in de buurt van Słubice is een belangrijke halte voor China-Europese goederentreinen die door Polen rijden. In 2022 bouwde M.B.B. Logistics hier twee magazijnen met een totale oppervlakte van ongeveer 60.000 m². Burgemeester Sławomir Dudzis van Rzepin verwelkomde M.B.B. Logistics hartelijk in een interview met People’s Daily.’De slimme magazijnen van het bedrijf introduceren moderne concepten voor opslagbeheer in Polen en dienen als model voor de intelligente transformatie van opslagdiensten in Polen en Europa. Door het leveren van professionele en gestandaardiseerde logistieke diensten aan Chinese en Poolse e-commerce platforms, heeft M.B.B. Logistics bijgedragen aan de economische ontwikkeling van Rzepin’ zei hij nog

Bron: Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email