Senioren hebben trek in buurtkantines

11 departementen hebben een actieplan uitgevaardigd om maaltijdvoorzieningen voor ouderen te bevorderen. Vermits dit best op buurtniveau gebeurt, zijn al veel lokale besturen in actie geschoten. We belichten van naderbij het gediversifieerd model te Dalian.

Senioren in buurtkantine Xuhui district te Shanghai Foto China Daily Disclaimer

Onderzoeksgegevens van de Nationale Gezondheidscommissie laten zien dat ongeveer 90 procent van de ouderen in China kiest voor thuiszorg. Sommige senioren zijn echter niet in staat of niet bereid om drie maaltijden per dag voor zichzelf te koken. In oktober hebben 11 departementen, waaronder het ministerie van Burgerzaken, de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en het ministerie van Financiën een actieplan uitgebracht om de ontwikkeling van maaltijdvoorzieningen voor ouderen te bevorderen. Het doel is om voedzame, betaalbare en toegankelijke welzijnsmaaltijden voor senioren aan te bieden met als doel een alomvattend en redelijk netwerk van maaltijddiensten voor ouderen op te bouwen dat zowel stedelijke als landelijke gebieden omvat.

Daartoe hebben overheidsdepartementen in het hele land een politiek ingevoerd die voorziet in verschillende subsidieniveaus voor het bouwen van kantines en het vergoeden van maaltijdkosten voor ouderen op basis van lokale behoeften. Uit gegevens van Tianyancha, blijkt dat er in het hele land meer dan 11.000 kantines zijn.

In Shanghai heeft de overheid een systeem ontwikkeld om ouderen te helpen bij het eten, met kantines of maaltijdhulppunten voor senioren in de buurt van woonwijken. Om de financiële druk op sommige van deze hulppunten aan te pakken, hebben de lokale autoriteiten een alliantie van bedrijven opgezet, waaronder gerenommeerde cateringbedrijven, professionele bezorgorganisaties en liefdadigheidsinstellingen zodat duurzaamheid gegarandeerd is. Sommige kantines werken samen met afhaalplatforms om maaltijden aan huis te bezorgen nadat ouderen via hun telefoon eten hebben besteld. Sommige kantines geven betoelaagde eetbonnen voor senioren worden ook uit om de kosten te compenseren.

In Hangzhou is een stadsbreed smart meal assistance-model gelanceerd. Sinds september 2022 krijgen inwoners van 60 jaar en ouder korting bij instellingen die de ‘City Pass’ erkennen. Mensen in de leeftijdscategorie 60 tot 79 jaar krijgen 20 % korting per maaltijd, eters in de leeftijdscategorie 80 tot 89 ontvangen 30 % korting en mensen ouder dan 90 krijgen 50 %.

Model in Dalian

Buurtkantine in Jinpu New Area, te Dalian Foto China Daily Disclaimer

De noordoostelijke havenstad Dalian is van plan om dit jaar de basiszorg voor ouderen in tehuizen en gemeenschappen te verbeteren. Het werk omvat een gezamenlijke inspanning om maaltijdhulpdiensten voor ouderen te ontwikkelen, met als doel om 100 kantines voor senioren en maaltijdhulpinstellingen in ele stad op te zetten. Een bureau is nu bezig met het opstellen van een lokaal plan in overeenstemming met nationale en provinciale richtlijnen.
Jinpu New Area telt 24 door de overheid ondersteunde buurtkantines, waarvan meer dan de helft thuisbezorgservice biedt, zodat ouderen in nood kunnen genieten van warme maaltijden die snel worden bezorgd.   De kantine van de Haijing-gemeenschap in Jinpu New Area is tevens een sociaal centrum geworden voor lokale senioren, waar niet alleen gegeten kan worden, maar waar ook kaartspelletjes gespeeld kunnen worden.
Het plaatselijk bedrijf voor ouderenzorg Maiyatang heeft zeven buurtkantines in Dalian, elk met slechts twee of drie leden, waaronder een kok. Het bedrijf richt zich op de wensen van de klant en biedt ook een reeks diensten op maat zoals groepsaankopen van fruit en groenten, voedselverwerking en diensten voor mensen die medische zorg nodig hebben. Van de 24 buurtkantines in Jinpu New Area worden er 11 beheerd door het  gezondheids- en zorgbedrijf voor senioren Detai Kangyang, een dochteronderneming van het plaatselijke staatsbedrijf Dalian Detai Holdings. Partijsectetaris Shang Chengming van Detai Kangyang zegt: ‘Maaltijden voor ouderen hebben hun eigen kenmerken, zoals weinig olie, weinig zout en weinig suiker, uitgebalanceerde voeding en zachte texturen. Shang stipt aan dat het bedrijf bezig is met het opzetten van een uitgebreide servicestructuur voor ouderen, die zowel thuis- en gemeenschapszorg als inclusieve en hoogwaardige institutionele zorg omvat.
In het district Shahekou moedigt het Bureau voor Burgerzaken instellingen met goede voorzieningen aan om hun eetgelegenheden open te stellen voor de buurt en maaltijdbezorgingen aan te bieden aan senioren die in de buurt wonen.
In het district Lyushunkou heeft de kantine van de Changxing-buurt twee WeChat-groepen opgezet met in totaal meer dan 800 leden. Het dagelijkse menu wordt naar de groepen gestuurd zodat de bewoners kunnen komen eten volgens hun voorkeuren. Soms geven ze hun mening in de groepen. De gemeenschap heeft bijna 5.000 bewoners, waarvan een derde ouder is dan 60. De kostendekking is echter niet evident want de 70-plussers hoeven slechts 12 yuan per maaltijd te betalen.

Slimme kantine

Senioren etensklaar in kantine uit kanton Tonglu te Hangzhou Foto China Daily Disclaimer

De slimme gemeenschap die op 26 januari van start ging in het Dongjiagou subdistrict te Jinpu, heeft een automatische kookmachine en een machine die voedsel kan stomen, roosteren en stoven. De gemeenschap biedt kortingen voor mensen van 60 jaar en ouder en verschaft maaltijdbezorgdiensten voor mensen met mobiliteitsproblemen en handicaps. De kantine maakt eveneens gebruik van gezichtsherkenning en schotelherkenningstechnologie voor nauwkeurige facturering en betaling en toont in realtime verkoopgegevens op een groot scherm. De kantine wordt uitgebaat door het cateringbedrijf Dalian Jiufu Tuanshan dat keukens heeft in 25 steden in het hele land waar elke dag tussen de middag 520.000 maaltijden worden geserveerd aan studenten. Voorzitter Li Songtao zegt: ‘De slimme kantine biedt bewoners niet alleen veilige en gezonde eetgelegenheden, maar kan ook een derde besparen op arbeidskosten en kosten voor de inkoop van grondstoffen’. Hij merkt op dat het marktpotentieel enorm is en hoopt dat het gezondheids- en zorgbedrijf voor senioren een model ontwikkelt dat kan worden gekopieerd en landelijk kan worden gepromoot

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email