Twee dissidenten veroordeeld tot zware straffen

Chen Xi, een dissident, is in Guizhou veroordeeld tot 10 jaar gevangenis om via het internet aan te zetten tot opstand.  Vier dagen eerder was Chen Wei in Sichuan ook al veroordeeld tot negen jaar wegens gelijkaardige feiten.  Het zijn de zwaarste veroordelingen om deze reden sinds in 2009 een andere dissident, Liu Xiaobo, die in 2010 de Nobelprijs zou krijgen, tot 11 jaar veroordeeld werd.
De veroordeling van Chen Xi en Chen Wei houdt verband met de internet oproepen dit voorjaar tot een Chinese jasmijnrevolutie. Die oproepen kregen geen gehoor.Liu Xiaobo werd destijds veroordeeld als initiatiefnemer van Charta O8, een oproep om de Communistische Partij van de macht te verdrijven.
Chen Xi is 57 en kreeg een zware straf als recidivist. Zijn vrouw was aanwezig op de rechtbank . Chen houdt zijn onschuld staande maar zal niet in beroep gaan ‘omdat het toch niets oplevert’.  Hij is een leider van het Guizhou Human Rights Forum, een organisatie die volgens Amnesty International illegaal verklaard is. Hij werd eind november aangehouden toen hij verkiezingscampagne voerde voor onafhankelijke kandidaten bij de verkiezingen voor het lokale Volkscongres. In 1989 werd hij al gearresteerd wegens betrokkenheid bij de beweging op het Tian An Menplein, en hij werd in 1995 ook al eens tot 10 jaar veroordeeld. Hij ondertekende Charta 08. Hij zou nu opgeroepen hebben tot opstand via een dertigtal teksten.
Ook Chen Wei ondertekende Charta 08, en ook hij was al betrokken bij de gebeurtenissen in 1989. Hij werd veroordeeld voor vier opruiende teksten op het internet.
Op het Chinese internet is levendig debat op sites zoals Sina Weibo of de opinierubriek van de kranten. Er wordt verrassend vrijuit kritiek gegeven, en er wordt veel gediscussieerd over de situatie van China en de richting die China moet uitgaan. Openlijke oproepen om het socialistisch  systeem te vervangen door kapitalistische democratie of om de Communistische Partij van de macht te verdrijven blijven echter strafbare feiten en er zitten in de regeringsprojecten voor verdere democratisering geen plannen om dat te veranderen.
(Guardian)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *