Tweede trilaterale wil echte gemeenschap

De tweede bijeenkomst van Japan, Zuid-Korea en China geeft aan dat het de drie landen ernst is bij het vormen van een gemeenschap die niet alleen gelijkaardig reageert op de crisis, maar ook in een studie wil onderzoeken of tussen de drie landen een vrijhandelszone kan worden opgezet.
Een eerste ontmoeting tussen China, Japan en Zuid-Korea dateert uit 1999, toen een informeel ontbijt tussen de drie plaatsvond in de rand van de ASEAN+3. Sedertdien waren er binnen hetzelfde verband verschillende samenkomsten. De eerste vergadering van de zogenaamde Trilaterale los van dit kader dateert uit december vorig jaar. De drie staten werkten de laatste jaren samen op elf vlakken en dit gaat van economie en handel over informatietechnologie tot milieubescherming. De handel tussen de drie Aziatische economieën nam toe tot 500 miljard $ of 17 % van de wereldhandel. Op politiek vlak werd het wederzijds vertrouwen groter, aldus premier Wen Jiabao op de twee uur durende bijeenkomst zaterdag. Hij verklaarde eveneens: “Samenwerking is niet enkel in ons respectievelijk belang, maar zal ook goed zijn voor Azië en zelfs de wereld”.
Op de gezamenlijke persconferentie na de top beaamde de Japanse premier Hatoyama Wens standpunt dat het nog te vroeg is om uit de anticrisismaatregelen te stappen. De drie kanten zich dan ook tegen elke vorm van protectionisme. Ze zijn vast van plan om op de zogenaamde Doha-ronde over de wereldhandel in 2010 tot een ambitieus en evenwichtig besluit te komen. De drie leiders kwamen ook overeen een studie te maken over een vrijhandelsovereenkomst tussen China, Japan en Zuid-Korea en eveneens een trilaterale investeringsovereenkomst te willen tekenen.
Volgens universitaire studies zou een vrijhandelszone tussen de drie de economische groei stimuleren met 2,9 % in China, met 0,5 % in Japan en met 3,1 % in Zuid-Korea. De drie staten willen verder de samenwerking met andere fora, zoals APEC, ASEAN+3 en de Oost Aziatische Top, blijven aanhouden. “We kunnen niet langer alleen handelen tegen de crisis”, aldus de Koreaanse premier Lee.
Tijdens de top verzekerde premier Wen, die net teruggekeerd was uit Noord-Korea, dat de Volksrepubliek Korea terug wil onderhandelen over zijn kernprogramma in het licht van het kernvrij maken van het schiereiland.  Wen zei tien uur met de Noord-Koreaanse leider gepraat te hebben, waarbij het langste gesprek vier uur duurde. De Zuid-Koreaanse president Lee wil zijn noorderbuur massieve hulp verlenen in ruil voor steun tot een kernvrij schiereiland.
Lees ook dossier over vrijhandel in Azië
Zie ook CCTV over het treffen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *