Professionele verwerking van elektronisch afval gestimuleerd

Elk jaar worden in China 5 miljoen televisies, 4 miljoen koelkasten, 6 miljoen wasmachines en 10 miljoen gsm’s verschroot. Meestal zelfstandige schroothandelaars halen deze producten op en zij spelen ze door aan kleine ateliers, die het schroot weliswaar massaal maar onveilig behandelen. Anderzijds krijgen professionele behandelingsdiensten te weinig elektronisch afval binnen. De nieuwe regelgeving, die de behandeling van de witte afval enkel toestaat aan vergunde behandelaars, wil verandering brengen in deze schizofrene toestand.

Buit van de dag

Buit van de dag


Overal in China zie je doorheen de stadsbuurten schroothandelaars op hun driewielers op zoek naar schroot. Geheel China telt zo’n 20 miljoen recyclagehandelaars. In de stad Kanton alleen zijn er 100.000 dergelijke venters die een zakencijfer realiseren van 12 miljard yuan. De toestand is dezelfde in andere steden.Volgens Zhou Jing, secretaris-generaal van de ‘Changsha Resource Recycling Association’ zijn er momenteel vier kanalen om af te geraken van de huishoudtoestellen. Vooreerst de privéventers, die de tuigen opkopen en doorspelen op rurale afvalmarkten waar de toestellen op een primitieve manier worden uiteengehaald; ofwel gaat het toestel naar een reparatiecentrum die ze herverpakt in tweedehandswaren; er zijn ook recyclagecentra die oude tuigen opkopen van dealers;en ten slotte zijn er recyclagecentra op buurtniveau, die de toestellen verkopen aan tweedehandsmarkten in Zuid-China. Zo’n 80 % van de toestellen volgt de eerste twee kanalen. Volgens Xu Dongsheng, adjunct-secretaris-generaal van ‘China’s Vereniging van huishoudtoestellen’, veroorzaakt het uiteenhalen door de privérecyclage verontreiniging. Zowel het gesoldeerd tin als de plastieken gedeelten van de toestellen bevat toxische stoffen. In een computer is de helft van de 700 gebruikte chemicaliën schadelijk voor de gezondheid: bijv. lood, cadmium, arsenicum, nikkel en hydrargum.  
Opstapeling e-afval in Guiyu

Opstapeling e-afval in Guiyu


Volgens Greenpeace passeert 70 % van ’s werelds elektronisch afval via China, meestal door Guiyu. Zo’n 80 % van de 150.000 bewoners is er betrokken bij het ontmantelen ervan. Naar verluidt kost het behandelen van Amerikaans afval in eigen land 300 Chinese yuan, terwijl het maar 100 yuan kost om dit illegaal naar China te exporteren. Het Greenpeacerapport noteert verder dat “de behandeling in Guiyu meestal gebeurt in familiewerkplaatsen zonder uitrusting en fondsen. Om kosten te besparen, geschiedt het uiteenhalen op de snelste en meest directe manier, die ernstig de grond en het grondwater vervuilt”.

Sommige professionele behandelaars kunnen de schadelijkheid van de behandelde toestellen echter tot nul herleiden, aldus baas Chen Xuezhang van de gespecialiseerde firma ‘Wanron Science & Technology’ in Hunan. Zijn firma werkt met een patent van een professor, gecombineerd met eigen verbetering, en kan zo 500.000 toestellen per jaar recycleren. Er worden machines gebruikt die metalen en niet-metalen componenten scheiden. Probleem is natuurlijk dat de meeste afgedankte huishoudtoestellen verdwijnen in het onveilige circuit. Een andere professionele recyclageonderneming is in hetzelfde bedje ziek: Bai Bing, de baas van Liaonings ‘Muchang Industrial Solid Waste Disposal’, heeft weliswaar vertrouwen in de toekomst van de recyclage, maar zucht dat hij, gezien zijn dure investeringen, de toeleveraars maar een kleine prijs kan garanderen. Hij kan maar 50 yuan geven voor een PC, terwijl dit op de tweedehandsmarkt 200 yuan kan bedragen. Dit is de reden waarom zovelen naar de privéschroothandelaars gaan. Twee door de regering in 2003 opgerichte recyclagecentra ondergingen ewasterechetzelfde lot, evenals twee centra van de ‘Ontwikkelings- en Hervormingscommissie’. Allen kampen met verliezen door de concurrentie met de privéventers.  Bijgevolg is de regering op de proppen gekomen met een nieuwe regulering die de verwerking van elektrische toestellen in de handen legt van gecertifieerde ondernemingen. Dit gaat gepaard met een mogelijke toelage van maximum 400 yuan per ingeleverd toestel. Dit geeft de recyclageondernemingen opnieuw vertrouwen. Baas Chen van Wanrong zegt dat zijn onderneming ook een transporttoelage krijgt indien hij doorheen de reglementaire gunprocedure een door de regering aangeduide recyclageonderneming wordt, en hierdoor zijn werkingskosten verminderen.

Enkele grote producenten, zoals TCL, HP en Lenovo, hebben reeds enthousiast gereageerd op de nieuwe regulering en ze zijn bezig eigen recyclage-eenheden op te zetten. TCL heeft reeds 200 miljoen geïnvesteerd in recyclage en zal zowel in Guangdong en Tianjin recyclageparken aanleggen.
Bronnen: China Today, trade2save.com, science daily, e-waste guide

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *