Conflict bij Caijing

logoEen van de meest opmerkelijke tijdschriftengroepen in China is Caijing. Het brengt in zijn financiële magazines en jaarboeken op papier en online (english.caijing.com.cn/) zeer informatieve, kritische en ook controversiële artikelen over de economie en over sociale vraagstukken.
Aan het onafhankelijke Caijing werken naast de vaste journalisten ook gerespecteerde en gerenommeerde buitenstaanders mee. Er zijn professoren bij, bankiers, maar ook hoge ambtenaren. Caijing is het bewijs dat er in China op hoog niveau ruimte gemaakt is voor echte discussies en stoutmoedige denkprocessen.
Caijing zou echter, naar het schijnt, bedreigd worden door een intern conflict. De algemene bedrijfsdirecteur en een aantal collega’s die direct onder haar werken, zouden ontslag hebben genomen. De brieven waarin 80 werknemers aankondigen hun voorbeeld te zullen volgen, zouden klaar liggen. De zakelijke afdeling, die nu dus volgens een interne bron leegloopt, is verantwoordelijk voor advertenties, verspreiding en de organisatie van conferenties. Dat zijn activiteiten die van Caijing de meest winstgevende persgroep van China hebben gemaakt.
110278591
Volgens de belangrijke krant ‘South China Morning Post’ (Hong Kong) is de achterliggende oorzaak dat de stichter van Caijing vindt dat ze te weinig zeggenschap heeft over de financiën. Deze hoofdredactrice Hu Shuli, die ook gezorgd heeft voor de onafhankelijkheid en de grote kwaliteit die haar bladen hebben ontwikkeld, zou nu via een laatste inspanning proberen om de groep die het blad bezit en uitgeeft, haar die grotere inspraak te doen geven. De mensen met wie zij deze harde onderhandelingen voert en die de zakelijke koers van Caijing tot nu toe hebben bepaald, behoren tot de Stock Exchange Executive Council (SEEC), een orgaan om de effectenhandel te reguleren en efficiënter te maken, in het leven geroepen in 1989. Aan het hoofd van de SEEC, dus belangrijkste onderhandelaar tegenover Hu Shuli, staat Wang Boming, een voormalige bankier van Wall Street.
Wordt vervolgd.
110279544
Bronnen SCMP en Wikipedia
Zie ook de rubriek Links en Rechts” op deze website

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *