Uitbouw gebied rond Grote Baai neemt vaste vorm aan

De uitbouw van het Guangdong-Hongkong-Macao gebied rond de Grote Baai maakt zienderogen vooruitgang. Dit blijkt niet enkel bij de uitbouw van infrastructuur zoals metro, spoorwegen en autowegen. Ook op het vlak van financiën, werk, sociale zekerheid en onderwijs groeien de 3 entiteiten naar mekaar toe.

Bouw Shenzhen-Zhongshan brug-

5 jaar na de beslissing om van het Gebied rond de grote baai een magapolis te maken werd vooreerst vooruitgang geboekt bij de uitbouw van infrastructuur. Het totaal km spoorwegen in het gebied bereikt 2500 km en 975 km worden momenteel nog gelegd. De 9 steden in het gebied hebben 476 km nieuwe metro aangelegd zodat het totale metronet nu 1092 km bedraagt en nog 662 km wordt voleindigd. Eind 2021 telde het gebied rond de Grote Baai 4972 km autosnelwegen. De luchthaven in het gebied kunnen 200 miljoen passagiers aan en de havens kunnen 80 miljoen containers overslaan.

Geautomatiseerde haventerminal in Nansha

‘Software’

Niet enkel de infrastructuur of de hardware wordt beter, ook de regels en mechanismen worden meer en meer verbonden. Guangdong heeft zijn negatieve lijst voor investeringen uit Hongkong en Macao verminderd waardoor de handel in diensten meer geliberaliseerd werd. Ondernemingen uit Hongkong en Macao genieten van een nationale behandeling als ze investeren in juridische, boekhoudkundige en de bouwsector in Guangdong. Een firma kan er online opgericht op één dag. Het Shenzhen-Hong Kong Stock Connect system werkt en de vasteland banken openden 180.000 bankrekeningen voor bewoners uit Hongkong en Macao.

Buurt langs Jiaomen rivier in district Nansha

Eind 2021 waren 279.000 bewoners uit de twee speciaal administratieve gebieden geregistreerd bij de sociale zekerheid en 85.100 personen zoeken  er werk. Hengqin heeft 4000 appartementen voorbehouden voor bewoners uit Macao.   1000 personen uit Hongkong en Macao schreven zich in voor wervingsexamens op het vasteland. Guangdong is van plan 3400 jongeren uit Hongkong en Macao aan te trekken. Tien Hongkong en Macao universiteiten en wetenschappelijke instellingen hebben geprofiteerd van steun door de  provincie Guangdong.

Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *