Plan voor gebied van de Grote Baai nu officieel

Na maanden onderhandelen tussen de 3 betrokken overheden is deze week officieel het plan van de ‘Grote baai’ gepubliceerd dat streeft naar een gezamenlijke ontwikkeling van de Parelrivierdelta, met Hongkong, Macao en negen steden van het vasteland. Het gebied wil een ontwikkelingsmodel van hoge kwaliteit en dit gecentreerd rond de kernsteden Hong Kong, Macao, Guangzhou en Shenzhen

De grens tussen Shenzhen (l) en Hongkong (r)

Al maanden zijn de drie betrokken overheden aan het onderhandelen maar nu is het zover. Het ontwikkelingsplan voor het gebied rond de ‘Grote Baai’ werd aanvaard en officieel door Xinhua bekend gemaakt.

Het gebied van de Grote Baai bestaat uit de twee speciale administratieve zones van Hongkong en Macao en uit 9 steden in Guangdong Guangzhou (Kanton), Shenzhen, Zhuhai, Foshan, Huizhou, Dongguan, Zhongshan, Jiangmen en Zhaoqing.

In totaal beslaat het gebied een oppervlakte van 56.000 km² ; het had einde 2017 70 miljoen inwoners en een gecombineerd brp van 1.500 miljard $. Het plan bevat 11 hoofdstukken en bestrijkt twee periodes, namelijk de korte termijn tot 2022 en  de lange termijn tot 2035.

Innovatiehub

Het plan wil van het gebied een levend stadscluster van wereldklasse maken, een invloedrijke internationale innovatie-en technologie hub, een steunpilaar voor het Belt & Road Initiative (de Nieuwe Zijderoute), een samenwerkingsmodel tussen het vasteland Macao en Hongkong en een gebied waar zowel kwalitateit van leven, werken als reizen mogelijke is.  De vier kernsteden zijn Hongkong, Macao, Guangzhou en Shenzhen.

Hengqin nog in opbouw

Tegen 2022 moet het kader klaar zijn voor de vorming van een stedelijk cluster van wereldklasse, dat innovatief is, met een geoptimaliseerd maakwerk en een aangenaam leefmilieu.

Tegen 2035 moet het economisch systeem en ontwikkelingsmodel vooral door innovatie gedragen zijn. Dan zullen de markten binnen het gebied van de Grote Baai sterk met elkaar zijn verbonden en is de regionale ontwikkeling sterk gecoördineerd.

De bevolking wordt welvarender, de sociale burgerzin gaat nieuwe hoogtepunten bereiken met meer cultuur en soft power en een integratie tussen verschillende culturen. Behoud van erfgoed, efficiënt gebruik van grondstoffen en milieubescherming staan hoog in het vaandel.

Volgens de Global Times staat het gebied met een gezamenlijke brp van 1500 miljard dollar in 2015 op het punt de drie andere grote baaigebieden in de wereld, San Francisco, New York en Tokyo in te halen. Het blad citeert onderzoeker Song Ding van het China Development Institute te Shenzhen die Hongkong als financieel centrum vergelijkt met New York, Shenzhen met de hightech van San Francisco en het hoogtechnologisch maakwerk in de Parelrivier met de baai rond Tokyo. Kortom met de Chinese grote baai hopen de initiatiefnemers de drie factoren met elkaar te combineren.

Bedoeling is de ontwikkeling vooral te baseren op innovatie zoals 5G, genetische testen, 3D printen, het BeiDou navigatiesysteem… Deze kwaliteitsvolle groei zal een voorbeeld zijn in China en in Zuidoost Azië.

Reacties

Wan Chai (Hongkong)

De regeringswoordvoerder van Hongkong verklaarde dat het plan Hongkong zal helpen nieuwe drivers te vinden voor zijn economische groei, het zal een meer gediversifieerde ontwikkeling van de lokale economie in de hand werken en de bevolking een beter leefmilieu verschaffen..

Directeur Liang Haiming van het China Silk Road iValley Research Institute merkt op dat de baaigebieden een belangrijke rol spelen in de economie van de VS en Japan. Hij voorspelt dat het Chinese Grote baai gebied ook leidinggevend wordt.

Vicedekaan Lin Jiang van het Center for Studies of Hong Kong, Macao and Pearl River Delta aan de Sun Yat-sen Universiteit belicht vooral het complex karakter van het project omdat het gebied verschillende sociale- en wettelijke systemen kent zoals 3 douanes en 3 munten. Prorector Ip Kuai Peng van de City University of Macau kijkt vol vertrouwen uit hoe het gebied evolueert naar een vibrerende en innovatieve ruimte van wereldklasse.

Voor de critici is het echter niet duidelijk hoe de bestaande rivaliteit tussen de betrokken elf steden zou gaan verminderen.

Hoofdeconomist Robin Xing bij Morgan Stanley verwacht dat het bnp van het gebied rond de Grote baai tegen 2030 verdubbelt tot 3200 – 4100 miljard $, meer dan het bnp van het Verenigd Koninkrijk. .

Hightech

Verbinding Hongkong met Zhuhai

Hoewel het dus de bedoeling is om een Chinees antwoord te bieden op Silicon Valley, heeft het gebied volgens experts een tekort aan onderzoekers en opleidingsinstituten. Het plan beveelt de hightech samenwerking aan tussen de provincie Guangdong, Hongkong en Macao en dit met de nadruk op de commerciële toepassing van nieuwe technologieën zodat die een bron worden van toekomstgericht maakwerk. Om deze ambitie te realiseren is echter ook investering in basisonderzoek nodig, vindt prof Ouyang Liangyi bij de Peking University HSBC Business School. Hij wijst ook op de noodzakelijke steun van buitenlandse leveranciers.

Veel van de getalenteerde ingenieurs sontstaan na het lopen van stage in bedrijven. Nadien gaan ze op de Huaqiangbei elektronica markt hun producten verkopen. De opleiding in het Baaigebied dient er volgens het Plan op gericht zijn de HR-hindernissen op te ruimen die nog tussen de drie entiteiten bestaan. In de toekomst zullen onderzoeksresultaten van een lab in Hongkong hun weg vinden naar een bedrijf te Shenzhen dat een prototype vervaardigt en het terugstuurt naar Hongkong voor optimalisatie van het ontwerp. Fabrieken in Dongguan zullen het maakwerk doen en het resultaat wordt verscheept naar het buitenland.

Toch vinden analisten dat een tekort aan technologische-onderzoekers in de regio een hindernis kan vormen. Hongkong heeft weliswaar verschillende universiteiten in de wereldtop 100 maar weinige focussen op technologie. In China bevinden zich de top engineering instituten in het noorden. Directeur Liu Guohong van de Shenzhen denktank China Development Institute wijst er op dat het gecombineerde aantal wetenschappelijke publicaties van de 3 gebieden net die van Shanghai evenaart en maar de helft is van de betreffende publicaties uit Beijing. Volgens een KPMG onderzoek van de  750 wereldwijde technologische leiders volgen na de leiders Silicon Valley in Californië, Shanghai en Tokyo onmiddellijk Londen en New York als technologiehubs. Beijing en Singapore haalden de score van belofte maar  Hongkong noch Shenzhen haalden de top 10.

Hongkong

Zakenlui uit Hongkong blijven nog wat in het ongewisse over hoe de doeleinden praktisch zullen worden nagestreefd. De positionering van Hongkong om op meerdere terreinen internationale normen te zetten, vinden ze goed. Wat hen vooral zint, is het bevestigen van Hongkongs status als internationaal financieel, transport- en handelscentrum en als luchtvaart hub. Daarbij wordt de ontwikkeling van hightech en hoogwaardige financiën, handel, logistieke en financiële diensten gepromoot. Wat betreft innovatie en technologie wil het plan de lokale instituten op hetzelfde niveau brengen als die van het vasteland. Er komt ook hulp voor starters.

Op het gebied van verbindingen wil het plan een snel transportnet waarbij iedereen binnen één uur elk ander punt in het Baaigebied kan bereiken. Er komen ook nieuwe procedures die het vrij verkeer van personen toelaten.

Het plan wil in Hongkong ook hoogwaardige maritieme diensten uitbouwen en pleit voor samenwerking tussen de havens en de luchthavens van Guangzhou en Hongkong.

Chinese bewoners uit Hongkong en Macao worden aangemoedigd deel te nemen in het kapitaal van Chinese staatsondernemingen.

Of inwoners van Hongkong kunnen werken in de openbare diensten en onderwijs op het vasteland wordt nog verder bestudeerd.

Zakenlui die uitkeken naar een vermindering van de belastingen bleken teleurgesteld. Personen uit Hongkong die meer dan 183 dagen per jaar op het vasteland verblijven, moeten er belastingen betalen, en die liggen hoger dan in Hongkong.

Financieel

De verzekeringssector is een van de grote winnaars in het plan. Het laat grensoverschrijdende verkoop, claims en onderzoeken toe. Het steunt ook de ontwikkeling van een pilotzone voor de ontwikkeling van innovatie in de verzekeringssector.

Beijing wil ook de mogelijkheid onderzoeken om in de (Guangdong) Pilot Free Trade Zone een internationale handelsbank op te zetten. Fondsenmanagers zullen eveneens van het plan profiteren.Ook helpt het plan om van Hongkong een groen financieel centrum te maken en wordt gehoopt op een verdere ontwikkeling van de handel in yuan zodat Hongkong een springplank wordt in het BRI. Naar verluidt overtreffen de 7000 miljard $ bankactiva en 4700 miljard bankdeposito’s die van de baaien in New York en San Francisco al.

Bronnen: SCMP, Global Times, Xinhua

Zie ook SCMP-video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *