Vaccinatie voor allen in Ruili (UPD)

In Ruili, in het Zuidwesten van China, is er een heropflakkering van besmettingen met het coronavirus. Op 30 maart werden nieuwe gevallen vastgesteld. De stad van 300.000 inwoners is in lockdown. Vaccinatie voor alle burgers zal op vijf dagen een feit zijn.

In de rij voor vaccinatie (foto Xinhua)

In Ruili zien we nog eens de Chinese aanpak waarmee het land COVID-19 bijna geheel heeft bedwongen. De vaccinatie van de hele bevolking moet de overwinning consolideren.

Grensgevallen

Ruili ligt in de zuidwestelijke provincie Yunnan, aan de grens met Myanmar. Er is normaal gesproken veel grensverkeer met het buurland waar het op dit moment zeer onrustig is, waardoor vluchtelingen zich bij de handelaren hebben gevoegd die meestal China daar binnenkomen. De eerste nieuwe gevallen van besmetting werden vorige week dinsdag gemeld. Alle inwoners kregen binnen de kortste keren een test, er kwamen nog meer besmettingen aan het licht. De helft van de besmette personen vertoont geen verschijnselen. Een aantal onder hen komt uit Myanmar.

Snel en kordaat

Het provinciebestuur riep vijf gebieden tot risicozone uit. De burgers werd gevraagd een week lang thuis in quarantaine te blijven en enkel noodzakelijke boodschappen te doen. Zieken worden in het ziekenhuis verzorgd. Personen die besmet zijn, maar zonder symptomen, worden geïsoleerd. Voor de bevoorrading met voedsel, dagelijkse benodigdheden (zie VIDEO), tests en vaccins wordt zorg gedragen. De grens is gesloten. Nadat de Nationale Gezondheidscommissie vandaag 5 april nog eens 20 besmettingen heeft gemeld staat de teller nu op 51 bevestigde en 56 asymptomatische gevallen.

Kenmerken

Het onderzoek van de gensequentie heeft uitgewezen dat die dezelfde is als van het coronavirus zoals het zich in  Myanmar voordoet. De uitbraak lijkt het gevolg te zijn van grensverkeer, niet van binnenlandse contacten met andere Chinese regio’s. Het coronavirus in Yunnan is geen variant van het oorspronkelijke nieuwe coronavirus.

Massale vaccinatie

Op vrijdag is een grootscheepse vaccinatie begonnen om alle inwoners van Ruili die hiervoor in aanmerking komen op vijf dagen te vaccineren met Ad5-nCoV, een product ontwikkeld door CanSinoBIO en een team van de medische academie van het Volksbevrijdingsleger. Het is een vaccin tegen COVID-19 waarvoor 1 dosis volstaat, en het enige van die soort dat in China is goedgekeurd. Na 14 dagen geeft het 68,83% immuniteit tegen alle symptomen van de ziekte. Het kan worden toegediend aan iedereen boven de 18 en heeft in vijf landen fase 3-proeven doorlopen met 40.000 vrijwilligers. Om in een bepaald gebied groepsimmuniteit te bereiken moet tenminste 60 à 70% van de burgers ermee ingeënt zijn. De overheid heeft besloten om in Ruili, als eerste stad in heel China, de hele bevolking te immuniseren. Er zijn 25 centra opgezet en de organisatie streeft naar een systeem waarbij je bij de meeste daarvan een telefonische afspraak kunt maken. Vaccinatie is gratis, ook voor buitenlanders.

Overwinningen …

Sinds de vaststelling van de eerste besmetting in december 2019 tot vandaag zijn er in vasteland China 90.305 gevallen van COVID-19 bevestigd. Daarvan zijn 85.431 patiënten genezen en 4.636 overleden. Op dit ogenblik worden nog 238 mensen in een ziekenhuis behandeld. Deze cijfers laten zien dat China met zijn aanpak in eigen land het virus zo goed als verslagen heeft. De overheid heeft daarbij ook gezorgd voor een positieve ommekeer in de vaccinatiebereidheid van de bevolking. Elke dag krijgen nu 5 miljoen Chinezen een dosis van het vaccin, wat het totaal op bijna 140 miljoen dosissen heeft gebracht. Die aantallen gaan in stijgende lijn en de doelstelling om tegen juni 40% van de Chinese bevolking, met andere woorden 560 miljoen mensen, te vaccineren komt in zicht.

consolideren

Met de 115 miljoen dosissen van Chinese vaccins die intussen wereldwijd zijn toegediend, voornamelijk in 70 derdewereldlanden en opkomende economieën, (upd) waar Chinese vaccins zijn goedgekeurd of worden toegediend, zal China een reusachtige bijdrage leveren aan de vaccinatie in de wereld. Of mondiale groepsimmuniteit nog haalbaar is blijft een open vraag waarvan het antwoord afhangt van vele factoren, zoals de bereidheid tot samenwerking of de snelheid waarmee varianten van het virus verschijnen. Massale vaccinatie kan ervoor zorgen dat ook China minder beroep moet doen op beperkende maatregelen en zijn grenzen verder kan openen. Zo wordt zowel de overwinning op de epidemie als het herstel van de economie geconsolideerd.

De vaccinatie van de hele bevolking van Ruili laat zien dat aan zijn arsenaal van middelen om COVID-19 te bestrijden China definitief de vaccinatie heeft toegevoegd.

Bronnen: Xinhua, Global Times, AP, Morning Star, Asia.Nikkei.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *