Wang Yi zet diplomatiek offensief verder

Na zijn reis door het Midden-Oosten heeft BuZa minister Wang Yi in Fujian gesprekken gevoerd met ministers van buitenlandse zaken uit Singapore, Maleisië, Indonesië, de Filipijnen en Zuid Korea. Over Myanmar hoopt China dat de politieke partijen een dialoog starten en het geweld stoppen. De gesprekken lieten zien dat China helemaal niet zo geïsoleerd staat als de Quad zou willen.

Met Balakrishnan

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft enkele Aziatische collega’s uitgenodigd om in Fujian met hem besprekingen te voeren. Eerste ontmoeting was met zijn Singaporese collega Vivian Balakrishnan. Over de tragische toestand in Myanmar riepen de ministers op tot een de-escalatie, het stoppen van het geweld en het begin van een opbouwende dialoog tussen alle betrokkenen. Aangaande bilaterale onderwerpen werd gesproken over het Chinese voorstel tot wederzijdse erkenning van gezondheidscertificaten voor grensoverschrijdend reizen. In een interview met Xinhua benadrukte Balakrishnan dat Singapore een rol kan spelen in de ‘dubbele circulatie- strategie van China maar ook dienst kan doen als uitvalsbasis voor Chinese bedrijven in Zuidoost-Azië.

Maleisië

Met Hishammuddin Hussein

Tweede ontmoeting was met de Maleisische minister Hishammuddin Hussein. Maleisië en China hebben een High-Level Committee on Post-COVID-19 Cooperation gevormd dat over alle aspecten van de betrekkingen beleidsrichtlijnen zal verstrekken, gaande van handel en investeringen over wetenschap & technologie tot reizen en het BRI.  Beijing deed een toegeving over de invoer van Maleisische rode palmolie terwijl China in Maleisië vaccins zal mogen produceren. Daardoor wordt Maleisië het tweede Aziatisch land na Indonesië dat Chinese vaccins gaat vervaardigen. Beide landen zijn het verder principieel eens over de wederzijdse erkenning van vaccin paspoorten. Hishammuddin Hussein die zich liet ontvallen Wang Yi als ‘een broer’ te beschouwen kreeg voor die uitspraak kritiek vanwege de oppositie in zijn land.

Indonesië

Met Marsudi

Ook met de Indonesische minister Marsudi werd gediscussieerd over vaccinsamenwerking. Haar begeleidende collega minister van Handel Lutfi onthulde dat beide landen de bilaterale handel binnen drie jaar willen optrekken tot $100 miljard. De Indonesische minister voor staatsondernemingen Thohir bevestigde dat een consortium met CATL $5 miljard zal investeren in een Indonesische fabriek van elektrische batterijen. Het blijft de bedoeling om de Indonesiche Global Maritime Fulcrum ontwikkelingsstrategie af te stemmen op het Belt& Road Initiative. China is bereid om met Indonesië een bilateraal alomvattend economische partnerschap af te sluiten.

Filipijnen

Met Locsin

Het bezoek van de Filipijnse minister Locsin werd overschaduwd door het binnendringen van  Chinese schepen in betwiste wateren van de Zuid Chinese zee. Volgens China waren het vissersboten die meegesleept werden door zware winden; daarop verklaarde de minister van Defensie Lorenzana niet gek te zijn en eiste de terugtrekking van de boten. Eerder op de week waren in de Filipijnen één miljoen Sinovac-vaccins aangekomen.  . Uit de besprekingen met Wang Yi bleek dat China ten volle de Declaration on Conduct of Parties in the South China Sea wil uitvoeren en het overleg bevorderen van Code of Conduct. Wang benadrukte samenwerking op gebieden zoals vaccins, BRI en opkomende sectoren zoals grensoverschrijdende e-commerce. ‘Zonder de Chinese hulp zal het moeilijk voor de regio en de wereld zijn om te herstellen van de pandemie’, aldus nog de Filipijnse minister

Korea

Met Chung Eui-yong

Zaterdag hield Wang Yi te Xiamen  gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse collega Chung Eui-yong. Uiteraard werd gepraat over een politieke regeling van de situatie op het Koreaans schiereiland door dialoog. Wang vond dat de legitieme belangen van de People’s Republic of Korea moeten opgelost worden, een permanent vredesmechanisme op het schiereiland tot stand gebracht door dialoog en onderhandelingen en de volledige denuclearisatie van het schiereiland gerealiseerd. Wang verklaarde dat China met de Koreaanse Republiek de synergie tussen beider ontwikkelingsstrategieën wil verbeteren en ook de onderhandelingen over de tweede fase van de vrijhandelsovereenkomst China-ROK vroegtijdig afronden. China is de belangrijkste handelspartner van de ROK. Beide partijen waren het eens een nieuwe ronde van strategische dialoog te houden en een comité op te zetten voor de toekomstige ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen. Ook qua gezondheidscertificaten en vaccins wordt verder samen gewerkt.

Vermelden we nog dat tijdens de recente virtuele vergadering van de Turkic Council waar Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, Turkije en Oezbekistan toe behoren niet gepraat werd over Xinjiang. Kirgizië stelde voor om de bouw te steunen van de China-Kirgizië-Oekraine spoorweg. ‘Des te meer China het terrorisme bestrijdt, des te beter dit is voor de veiligheid van Centraal-Azië’ zo heette het nog. Kortom na de gesprekken met de Russische minister Lavrov in Guilin en Wangs bezoek aan het Midden Oosten staat China alles behalve geïsoleerd in de wereld. Asia Times noemt het afgesloten strategisch akkoord met Iran zelfs een game-changer voor de regio. Vooral de infrastructuur zal een betere verbinding tussen Eurazië mogelijk maken.

SCMP, Global Times, CGTN, asia.nikkei

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *