'Veiligheid een zaak van alle landen', volgens Xi

‘Je eigen veiligheid verdedigen en rekening houden met die van andere landen, is een opgave voor ons allen’, aldus Xi Jinping. Interpol, de internationale politieorganisatie, houdt zijn 86e Algemene Vergadering in Beijing. Bij de opening sprak de Chinese president de vergadering toe.

De AV van Interpol is voor China een gelegenheid om de banden met Interpol aan te halen en kwesties van internationale veiligheid aan te kaarten.

Chinese steun

Xi zegde de organisatie een voortgezette Chinese steun toe. De Chinese politie heeft vorig jaar op verzoek van buitenlandse collega’s 2.542 onderzoeken in behandeling genomen. Dat was 140% meer dan het jaar ervoor. De Chinese viceminister voor Openbare Veiligheid Meng Hongwei is vorig jaar in Bali, Indonesië, tot directeur van Interpol verkozen.
De Chinese visie op het werk van Interpol is dat zijn uitdagingen en de opdrachten sterk zijn toegenomen en veranderd. De politiedienst is nu betrokken bij de wereldwijde strijd tegen corruptie, terrorisme, computercriminaliteit, mensenhandel, drugssmokkel en witwasoperaties.

Sterke delegatie

Aan de bestrijding van die grensoverschrijdende misdaden wil Beijing een praktische en financiële bijdrage leveren. Xi sprak daarom van een mondiaal gemeenschappelijk streven naar veiligheid. China zal dus de training van politiemensen onder de vleugels van Interpol sponsoren. De aanwezigheid van Meng Jianzhu, in de partij verantwoordelijk voor veiligheid en van minister van Openbare Veiligheid Guo Shengkun, zette zijn woorden kracht bij.

Win-win

Xi beloofde dat China zou helpen bij de oprichting van een politieacademie voor 20.000 ordehandhavers uit derdewereldlanden. Er wordt ook geld gestoken in communicatiesystemen van Interpol en in 100 labs voor strafrechtelijk onderzoek in derdewereldlanden. Daar staat een en ander tegenover. China heeft met 612 zogenaamde ‘red notices’ de politieautoriteiten van verschillende landen gewezen op de aanwezigheid van personen die het voor misdaden vervolgt en die naar het buitenland zijn gevlucht.

Politieke visies op politie

Er zijn mensenrechtenorganisaties die beweren dat China de diensten van Interpol wil inzetten tegen dissidenten. Jurgen Stock, de Secretaris-Generaal van Interpol heeft dat ontkracht. Hij heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de internationale politieorganisatie de grondige doorlichting van ‘red notice’-verzoeken sterk heeft opgevoerd. Bijna 100% was in orde met de interne regelgeving van Interpol.
Xi zei in zijn toespraak dat ‘alle landen gelijke rechten moeten hebben om deel te nemen aan de besprekingen en het denken over mondiale en regionale veiligheidskwesties’. ‘De landen moeten hun eigen veiligheid verdedigen en rekening houden met die van andere landen’, aldus de Chinese president. Hij liet de aanpak zien die Beijing voorstaat: internationale samenwerking, zonder inmenging.
China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.