Naar nationale parken volgens internationaal model

China wil zijn nationale parken stroomlijnen volgens internationaal geldende normen. Er komt een nieuw departement dat moet waken over het strikt naleven van maatregelen ter bescherming van hun schoonheid en het doorgeven naar de volgende generaties.

Sanjiangyuan, driestromenland


China heeft al 244 nationale parken die vooral bedoeld zijn voor natuurbehoud. Ze vallen onder diverse overheden.

Hervormingen

Sinds enkele jaren is er een behoefte aan een internationaal model. China wil verder meer het sociaaleconomische aan bod laten komen. De regering en het Centraal Comité van de CPC hebben daartoe gezamenlijk een alomvattend plan aangenomen. Dat roept op tot de strengste maatregelen ter bescherming van het natuurschoon. Ook in China wil men de natuur behouden voor de komende generaties. Tegen 2020 zal China formeel een reeks van nationale parken aanduiden en een nieuw departement met het alomvattend bestuur ervan opnemen. Tegen 2030 moet het systeem meer geperfectioneerd worden.

Regels

De nationale parken blijven eigendom van de staat. Zij zijn waardevol erfgoed voor de komende generaties. Binnen de nationale parken mag niet worden gebouwd. Er wordt geen exploitatie van grondstoffen toegestaan. Elke schending van die regels, zoals illegale mijnbouw, vervuiling of de jacht, zal worden bestraft. De bewoners van de kerngebieden zullen  moeten verhuizen. Dat zal geleidelijk gebeuren. De overheid zal regelmatig laten controleren en ze zal databanken opzetten over de natuurlijke grondstoffen en de toestand van het milieu in de parken. Externe bureaus zullen uitgenodigd woorden om beoordelingen te maken. De regering zal ook de lokale verantwoordelijken beoordelen en wie te kort schiet, zal bestraft worden.

Proefprojecten

China heeft sinds 2013 tien pilots van nationale parken opgezet met een totale oppervlakte van 170.000 km² en dit in 13 provinciale regio’s. Ze zullen de komende jaren een beoordeling krijgen of ze al of niet nationaal park kunnen genoemd worden. In sommige parken leven specifiek soorten zoals de panda in het zuidwesten of de Siberische tijger en het luipaard in het noordoosten. Andere zijn voor de bescherming van het fragiele milieu zoals Sanjiangyuan met de bronnen van de Jangtse, de Gele rivier en de Lancang (Mekong). Nog andere zijn voor de bescherming van historisch erfgoed zoals de Lange Muur. Volgens onderzoeker Su Yang bakent het plan ook de verantwoordelijkheden af van de nationale regering en de provinciale besturen. Volgens het plan zullen beide niveaus de parken financieren. Ook privé-investeerders krijgen een uitnodiging om de nodige fondsen te ondersteunen.
Bronnen: China Daily, Open Journal of Business and Management
Lees ook ons dossier over de natuurgebieden

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *