Verenigde Naties steunen Chinese oproep tot ‘bestand’ en tolerantie tijdens Winterspelen 2022

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op donderdag 2 december 2021 de resolutie over het bestand van de Olympische Winterspelen van Beijing 2022 aangenomen. Deze verklaring was opgesteld door China en ze werd gesteund door 173 VN-lidstaten.

winterspelen

Vertegenwoordigers van meer dan 20 landen, waaronder Rusland, Frankrijk, Pakistan, Egypte, Qatar en Griekenland, hielden een toespraak tijdens de VN-bijeenkomst om de resolutie te steunen.

Oproep tot verdraagzaamheid en goede wil

Griekenland verdient een bijzondere vermelding. Het is het land waar de Olympische Spelen, en de bijbehorende periode van vrede, bedacht zijn. Het is ook Griekenland dat de Olympische Spelen in de moderne tijd nieuw leven heeft ingeblazen. Mevrouw Boura sprak de hoop uit dat ‘de jonge atleten die eerlijk en ethisch deelnemen aan de komende Spelen het concept van het bestand zullen uitdragen en een boodschap van tolerantie, goede wil en vreedzame beslechting van geschillen over de hele wereld zullen verspreiden’.

Vertrouwen in Beijing

Zhang Jun, de permanente vertegenwoordiger van China bij de VN, vertelde de media na de goedkeuring dat de sterke steun voor de resolutie het enthousiasme en het vertrouwen van de internationale gemeenschap in het succes van de Olympische Winterspelen in Beijing laat zien. Het was de tweede keer sinds 2007 dat een Chinese vertegenwoordiger de Olympische wapenstilstand op de Algemene Vergadering introduceerde, zei Zhang Jun.

14 dagen van vrede

De titel van de resolutie is “Sport for development and peace:  Building a peaceful and better world through sport and the Olympic ideal” (document A/76/L.13) ‘Bouwen aan een vreedzame en betere wereld door middel van sport en het Olympisch ideaal’. De lidstaten van de Verenigde Naties roepen op om vrede, dialoog en verzoening door middel van sport te bevorderen. In de resolutie wordt ​​de landen ook gevraagd om vijandelijkheden te staken van zeven dagen voor tot zeven dagen na de Olympische Spelen.

Eenheid tegenover COVID-19

De permanente vertegenwoordiger van China bij de VN vindt het belangrijk dat de door China ingediende resolutie aan de ‘visies en idealen van Beijing voor de Spelen van 2022’ verder een krachtig beroep doet op eenheid en samenwerking bij het overwinnen van de pandemie. Omdat COVID-19 de hele wereld blijft teisteren en voor uitdagingen plaatsen, is het extra belangrijk dat de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing en de Paralympische Winterspelen een succes worden. Meer dan ooit moet de internationale gemeenschap de Olympische geest hooghouden, de eenheid bewaren en de samenwerking versterken, aldus Zhang Jun.

Naar een succes

China is tevreden over het feit dat de resolutie over een bestand tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing met een dergelijke grote meerderheid is aangenomen. Dat toont volgens de Chinese regering aan dat de internationale gemeenschap in China groot vertrouwen stelt als gastheer van de Winterspelen. De stemming weerspiegelt verder dat alle partijen willen samenwerken om van de Olympische Winterspelen een succes op hoog niveau te maken.

De vlek van de boycot

De Chinese vertegenwoordiger kreeg ook vragen van journalisten over de oproep van de VS en enkele van zijn bondgenoten om een ​​‘diplomatieke boycot’ te organiseren van de Olympische Spelen. Zhang Jun zei hierop onder andere dat de Olympische Winterspelen in Beijing een geweldig  evenement voor atleten en liefhebbers van ijs- en sneeuwsporten zijn. Hij noemde hen de ‘ware hoofdrolspelers van de Spelen’ Volgens hem hangt het succes van het evenement niet af van de aanwezigheid van politieke functionarissen uit bepaalde landen. Volgens de regels van de Olympische Spelen worden politici uit verschillende landen door hun eigen Olympische comités uitgenodigd om de Spelen bij te wonen. ‘Als gastheer verwelkomt China gasten van over de hele wereld. Als sommigen zeggen dat ze niet willen komen, is mijn antwoord: of je nu komt of niet, de Olympische Winterspelen in Beijing zullen gehouden worden zijn en een succes zijn’.

Spelen geen podium voor politiek

Intussen hebben de VS, en zijn getrouwen Australië, Canada en het VK aangekondigd dat ze geen functionarissen naar de spelen in Beijing zullen sturen, vanwege door hen beweerde mensenrechtenschendingen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageert met de uitspraak dat de ‘Olympische Winterspelen geen podium zijn voor politieke demonstraties en manipulatie’. Volgens woordvoerders zullen deze landen wel een prijs betalen voor hun boycot, zonder de tegenmaatregelen te concretiseren.  

Bronnen: China Daily, UN.org (website van de Verenigde Naties), Fmprc.gov.cn (website min. BuZa)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *