Vereniging zeldzame aardmetalen opgericht

Zondag werd de “Vereniging voor zeldzame aardmetalengesticht waarvan 155 bedrijven lid zijn. Viceminister Su Bo legt uit dat de bedoeling is een duurzame en gezonde ontwikkeling na te streven van de sector. De vereniging komt net op tijd want op 13 maart ontving China een klacht ingediend door de VS, Japan en de EU wegens vermeende overtreding van de WTO-regels.

Voorzitter van de nieuwe vereniging wordt Gan Yong die academicus is van de Chinese Academy of Engineering en ook al voorzitter is van de Chinese Society of Rare Earths.  Naar zijn zeggen zal de vereniging werken aan een redelijk prijsvormingsmechanisme om zo voor ontwikkelaars en verbruikers een win-win situatie te scheppen. De vereniging bevat zowel leden uit de mijnbouw, het smelten, splitsen… en zal de communicatie tussen de onderdelen van de keten vergemakkelijken. Er zal aan dienstverlening worden gedaan ook t.a.v. de overheidsdepartementen, de innovatie versterkt en gecoördineerd en bemiddeld in internationale geschillen. Daar wringt het schoentje want nog geen maand terug vroeg de EU, de VS en Japan op te treden tegen beperkingen die China een paar jaar geleden oplegde. Volgens Gan heeft China de verantwoordelijkheid om het milieu te beschermen tegen overexploitatie want China produceert 90 % van deze zeldzame aardmetalen, maar bezit maar over één derde van de voorraden. Hoe zit de vork aan de steel?
Roofbouw
Sinds 2008 hanteerde China een strikter quotasysteem qua export van deze metalen. Volgens onderzoeker Liu Shuchen van het Information Center of the Ministry of Land and Resources gaat de prijs van deze zeldzame metalen almaar omlaag in scherp contrast tot de prijs van ijzererts en steenkool. In 2009 bedroeg de prijs enkel 60 % van de prijs tijdens de jaren negentig. De reden daarvan is de overdreven exploitatie van de sector in China en dit terwijl andere landen hun mijnen sloten. De exploitatie gaat tot op de grens van de roofbouw. De schaarste index daalt jaar na jaar. In de 5 provincies van Zuid-China waar er een reserve was van 1,5 miljoen ton, schiet er nog 600.000 ton over. Aan dit tempo zal het volume uitgeput zijn binnen tien jaar.
Volgens expert Zhang Weichen van de Chinese Academy of Land and Resources Economics is het belangrijk dat de sector hervormd wordt in de zin van een meer wetenschappelijke en rationale manier van ontwikkelen. Momenteel bezoedelen het vrijgekomen water, gassen en vast afval tijdens de ontginning te sterk het milieu. De kost om het milieu te herstellen is te groot. Volgens experten is 38 miljard yuan nodig om de bodemverontreiniging in Zuid Jiangxi te herstellen. De mening wint veld dat het een strategische grondstof betreft die vanaf de bron moet worden gecontroleerd. Door het extensieve ontwikkelingspatroon en chaotische administratie kan de mijnbouw zowat overal teruggevonden worden. 70 ondernemingen doen ontginning en meer dan 100 doen aan raffinage en uitspoeling.
Volgens Zhang Weichen kan indien de overige 70 % van de wereldreserves worden aangesproken, deze volledig de productiekloof die de correctie in China moet plaats grijpen compenseren. De VS, Rusland en Australië hebben respectievelijk 13%, 19% en 5,4 % van de wereldvoorraden zeldzame aardmetalen. Door milieudruk was de productie in die landen zero. China wil dus niet langer roofbouw verrichten op eigen bronnen om de prijs voor anderen laag te houden. De nieuwe vereniging is er om dit in goede banen te leiden. Er kan verwacht worden dat er een hoge belasting komt op de ontginnende bedrijven en met dit geld zou de verontreiniging kunnen weggewerkt.
Bron: Economic Daily
Zie ook dossier zeldzame aardmetalen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *