Hoofdstad wil strenge straffen op gootolie

De straffen op het onwettelijk hergebruik van spijsolie worden groter in de hoofdstad. Dit is ook het geval bij niet toegelaten additieven en nitriet. Eethuizen of winkels die in de fout gaan kunnen een boete oplopen tot 50.000 yuan of kunnen hun uitbatingsvergunning kwijtspelen.

Behandeling voedselafval beter gereglementeerd


De nieuwe regelgeving staat op de website van de the Legal Affairs Office bij Pekings Bestuur en is een ontwerp dat tot 25 april aan het publiek wordt voorgelegd voor commentaar. In de kijker loopt de verstrenging van de regelgeving rond onwettelijke afvalolie die als bedoeling heeft de illegale verwerkingsketen tot gootolie te breken. Het verbiedt zowel de ophaling als het transport van afvalolie uit restaurants door diensten of personen zonder vergunning. De vorige regeling uit 2007 bevatte daarover geen bijzonderheden. Zij die dit toch doen, riskeren dus een boete tot 50.000 yuan of intrekking van de vergunning tot vijf jaar in plaats van twee jaar vroeger.
Supervisoren die betrapt worden op inbreuken qua voedselveiligheid, kunnen voor eeuwig verboden worden in de voedselsector te investeren of te handelen. Het nieuwe ontwerp specifieert ook dat problematisch voedsel door de eethuizen of winkel zelf moet vernietigd worden, in plaats van terug te keren naar de producent. Het ontwerp heeft het verder nog over illegale additieven en nitriet. Het vraagt ook meer opleiding omdat bepaalde koks niet voldoende op de hoogte zijn van de niet toegelaten stoffen.
Bepaalde deskundigen vinden het goed dat de straffen verstrengd worden. Meer sceptische critici menen dat vooral het systeem ter naleving van de regels moet worden hervormd. Nog vorige week berichtte Xinhua dat de politie meer dan 100 verdachten had opgepakt naar aanleiding van een campagne voor meer voedselveiligheid tegen een nieuwe vorm van gootolie. 13 ondergrondse werkplaatsen werden ontmanteld en 3200 ton gootolie van dierenvet in beslag genomen. Zelfs rot vlees en ingewanden werden gebruikt.
Lees ook: De harde strijd om de afvalolie

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *