OogGetuige: Vergane glorie van een ‘floating restaurant’

‘Het Paleis neemt afscheid van de Geurige Haven’

floating restaurant
Het Jumbo Floating Restaurant in Sham Wan, Hongkong, tijdens zijn gloriedagen. (Foto van Wikipedia user Prosperity Horizons, CC BY-SA 4.0 license) Disclaimer

Het iconische Jumbo Floating Restaurant heeft de Aberdeen Haven in Hongkong voorgoed verlaten. Het restaurant werd in 2020 gesloten vanwege de COVID-19-pandemie en sindsdien is het bedrijf er niet meer bovenop gekomen. Het werd op 14 juni 2022 uit Hongkong naar een niet nader gespecificeerde locatie gesleept om op een nieuwe operator te wachten. Terwijl het werd gesleept in de Zuid-Chinese Zee, kreeg het te maken met slecht weer en jammer genoeg kapseisde het nabij de Paracel-eilanden op 19 juni 2022.

Roem

Het enorme Jumbo Floating Restaurant (珍寶海鮮舫), gemodelleerd naar een keizerlijk paleis, was de thuisbasis van gerenommeerde gasten en het decor voor beroemde films. Veel buitenlandse toeristen bood het een eerste kennismaking met de Kantonese (zeevruchten)keuken in een unieke bruisende omgeving. Het vermaarde restaurant ontving de afgelopen decennia meer dan 30 miljoen gasten.  

Etymologie

Wist u dat de Kantonese naam van de oude Aberdeen Haven en het drijvende handelsdorp in het zuidwesten van het eiland ‘per toeval’ leidde tot de Engelse naam Hong Kong?

Immers, de Kantonese naam van Aberdeen is 香港仔, Heung Gong Tsai, letterlijk ‘kind van de geurige haven’. Tijdens de Qing-dynastie was het de zeehaven voor de export van wierook die eeuwenlang landinwaarts werd geproduceerd. Toen Engelsen in de 19e eeuw op het eiland arriveerden, waren hun eerste contacten in de haven en noemden ze het hele eiland ten onrechte Hong Kong naar de Chinese havennaam Heung Gong.

Hongkong of Xiang Gang?

Veel mensen gaan ervan uit dat Hongkong de Chinese naam van de stad is, maar in China zou de naam bij de meeste mensen die geen Engels kennen geen belletje doen rinkelen. In de standaard Chinese taal wordt Hongkong Xiang Gang (香港Xianggǎng) genoemd.

Bronnen: Het bovenstaande OogGetuige-stukje is zoals steeds van Gordon Dumoulin. Het zit achter deze link en bevat sfeervolle foto’s en een filmpje. Het is bewerkt en aangevuld door ChinaSquare-redacteur Dirk Nimmegeers, met materiaal uit Wikipedia en The Standard, een krant uit Hongkong.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *