Verhuisde ceramiekbedrijven nu zonder schoorsteen

Een reeks vervuilende bedrijven die ceramiek produceerden in de Parelrivierdelta verhuisden landinwaarts naar de provincie Jiangxi. Daar zijn noch schoorstenen noch bezoedeling door afvalwater meer te bemerken: schone productie staat centraal.
ceramicsZoals we vroeger schreven, is het milieu van Foshan -de hoofdstad van de ceramiek in de Parelrivierdelta-  sterk aangetast door onder meer de uitwasemingen van deze sector, die eveneens bekend staat als energievreter. Een reeks producenten uit Guangdong, Shanghai en Zhejiang trokken naar de provincie Jiangxi, reeds eeuwen bekend om zijn porselein. In de keramische nijverheidszone in Fengcheng, waar enkele groten naartoe verhuisden, zijn noch schoorstenen noch vervuilde waterafloop te bemerken. Regenwater wordt gebruikt voor visvangst in een kunstmatig meer. Shi Shaogang, vicebestuurder van Jiangxi H&M Ceramics, legt uit: “De verhuizing ging gepaard met een verbeteren van de technologie. Na de opstart van de nieuwe bedrijven in Jiangxi gingen er een paar dicht in Guangdong”, aldus Shi. “Bijvoorbeeld werd 15 miljoen yuan gespendeerd aan een systeem dat afvalwater zuivert en nadien is al het water voldoende schoon om de tuinen te besproeien. Zonder geavanceerde technologie of milieubescherming kan aan de vereisten van de overheid niet voldaan worden, en is overleven op de markt onmogelijk”.
De zones waar China’s economische heropleving begon, lagen vooral aan de oostkust, maar de steeds hogere kost van grond, arbeid en energie drijven sommigen landinwaarts. Tijdens de laatste zeven jaar verhuisden zo 200.000 ondernemingen van het oosten naar het westen, aldus professor Chang Xiuze van het Macro-economisch Instituut onder de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Hiermee ging een globale investering gepaard van meer dan 1500 miljard yuan. In Fengxin stonden de banken bij de verhuisde bedrijven in voor 78 % van de leningen.
Lees ook 3 vervuilende nijverheden gebannen in PRD

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *