Vicepresident Xi in Brussel: Groei 8% haalbaar

XINBELGDe Chinese vicepresident Xi Jinping heeft vrijdag in Brussel verklaard dat China wellicht de vooropgestelde groei van 8 % zal bereiken.
De vicepresident kwam woensdag in Brussel aan. Hij had een gesprek met premier Van Rompuy, waarbij hij voorstelde de samenwerking tussen België en China op te drijven. Op hoog niveau wordt de deelname van koning Albert verwelkomd in de Wereldexpo 2010 in Shanghai; ook wordt gehoopt dat de diverse regeringen, parlementen en partijen hun uitwisseling met China opdrijven om de wederzijdse verstandhouding en het vertrouwen te stimuleren. Behalve de niet-inmenging in elkaars zaken vroeg Xi meer investeringen uit België en ook meer uitwisselingen op het vlak van cultuur, onderwijs en toerisme.
Volgens Chinese cijfers bedroeg de handel tussen beiden vorig jaar 20 miljard $. België investeerde reeds voor één miljard $ in China, met een spectaculaire hausse dit jaar.  Premier Van Rompuy antwoordde dat België de samenwerking en uitwisseling op elk vlak wil voortzetten.  Hij zei ook dat België geen separatistische tendenzen zou steunen. Na de gesprekken werden een reeks akkoorden afgesloten. Volgens de kranten behoort daarbij een contract voor het Waregemse bedrijf Enfinity om samen met het staatsbedrijf CGNPC (China Guangdong Nuclear Power Corporation) over 10 jaar tijd twee zonne-energieprojecten van 2000 Mw op te richten in de provincies Qinghai en Ningxia.

Xi had ook een ontmoeting met koning Albert II. Beiden spraken over de goede betrekkingen tussen België en China. Xi apprecieerde Alberts inzet daarvoor en hij zei dat de opening van Europalia het wederzijds begrip en vriendschap tussen de twee volkeren zal versterken. Xi had het ook over de resultaten die China de afgelopen zestig jaar boekte en over de maatregelen die China trof tegen de financiële crisis. Koning Albert drukte zijn bewondering uit voor de indrukwekkende viering van de zestigste verjaardag en over de grote verwezenlijkingen gedurende de afgelopen zestig jaar. Hij beloofde een actieve deelname van België bij de Expo 2010 in Shanghai.
Donderdagavond opende Xi Europalia China. Zijn bezoek aan de Europese Unie verliep zonder pers.  Xi pleitte in zijn gesprek met commissievoorzitter Barroso voor de afbouw van protectionistische maatregelen. Hetzelfde thema kwam aan bod tijdens een bijeenkomst met industriëlen vrijdag waarbij ook VBO-voorzitter Leysen zich tegen protectionisme uitsprak. Minister van Buitenlandse Zaken Leterme prees op die vergadering China wegens haar sleutelrol in het economisch herstel die Leterme toeschreef  aan “wijs bankieren, robuuste regeringsuitgaven en de stimulering van de binnenlandse vraag”.”xiinvbo
Vrijdag sprak de Chinese vicepresident nog voor een gehoor van Chinezen die in België verblijven. Hij verklaarde er dat China wellicht zijn vooropgestelde groeivoet van 8 % haalt. Over de heropbouw na de aardbeving noteerde hij dat 99 % van de meer dan 180 miljoen kapotte huizen heropgebouwd worden, dat 92 % van de bouwvallige terug klaar zijn en dat 3,5 miljoen beschadigde huizen hersteld zijn. Hij had het nog over de rellen in Xinjiang, de viering van de nationale feestdag en twee gebeurtenissen binnen de CPC.  Finaal bezocht Xi in België nog de Katholieke Universiteit Leuven meer bepaald de afdeling Sinologie en bibliotheek, het bedrijf “GlaxoSmithKline Biotechnology” en de haven van Antwerpen. Na zijn bezoek aan België doet hij nog Duitsland aan met een eerste gesprek met Angela Merkel na haar verkiezingsoverwinning en ook de boekenbeurs in Frankfurt, en dan trekt hij verder naar  Bulgarije, Hongarije en Roemenië.
Volksdagblad over Xi’s reis in 5 Europese landen
Zie ook video-coverage   Xi bij koning       Xi op handelsforum

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *