Wie van de vier wordt de gouverneur van de Nationale Bank?

Na 15 jaar gouverneur van de Nationale Volksbank te zijn geweest, zal de 69 jarige Zhou Xiaochuan na het 19de partijcongres dit najaar vervangen worden. Vier kandidaten worden genoemd: Jiang Chaoliang wegens zijn politieke steun, de twee toplui van de bank- en beursregulateuren Guo Shuqing en Liu Shiyu en tot slot de interne kandidaat Yi Gang die nu de vicegouverneur is van de Nationale Bank.

Hoofdzetel Nationale Bank


De huidige gouverneur van de Nationale Bank Zhou Xiaochuan diende met zijn 15 jaar de langste tijd die een gouverneur het ooit uitgezongen heeft. Bovendien verkreeg hij al eenmaal uitzondering op de pensioenleeftijd. Na het partijcongres is de tijd van gaan echt wel gekomen. Onder zijn bewind ging de markt een grotere rol spelen bij het bepalen van de waarde van de munt. Ook verwierf de renminbi langzaam een grotere internationale. Vorige week pakte IMF-voorzitter Lagarde zelfs uit met de uitsmijter dat binnen 10 jaar het IMF mogelijk in China gevestigd zou zijn. Zhou kan tevreden op zijn loopbaan terugblikken. Deze viel samen met het aan de macht komen in 1989 van Jiang Zemin die een beschermeling was van zijn vader, een viceminister van nijverheid in de beginjaren van de Volksrepubliek. Een van de functies die Zhou ook vervulde, was voorzitter van de Beursregulateur. Twee ernstige opvolgers zijn nu ook de voorzitters van twee financiële controleorganen.
De eerste is de voorzitter van het controleorgaan op de banken China Banking Regulatory Commission Guo Shuqing. De nu 61-jarige Guo klom zoals Zhou tijdens de negentiger jaren op onder de regering van Zhu Rongji die China het WTO binnen loodste. Dit jaar werd hij teruggeroepen uit de provincie Shandong waar hij provinciegouverneur was. Hij kreeg als voorzitter van de ‘China Banking Regulatory Commission’ de taak mee om de riskante praktijken in de bankwereld op te ruimen. Hij beloofde dan ook in april: ‘Indien de bankwereld een volledige puinhoop wordt, zal ik ontslag nemen’. Onder zijn voorzitterschap kregen de banken de richtlijn om alle leningen van de vier grootste groepen die overnames verrichten, te gaan controleren. Guo geldt als een uitgesproken favoriet van technocraten. Naar verluidt zou hij een beetje teleur gesteld zijn omdat hij tijdens zijn verblijf in Shandong niet benoemd werd tot partijsecretaris omdat dit hem meer prestige en kans zou geven voor de opvolging van Zhou.
De tweede topregulateur als kandidaat is voorzitter Liu Shiyu van de China Securities Regulatory Commission. Liu bracht het meeste van zijn loopbaan door bij de Nationale Bank waarvan hij acht jaar vicegouverneur was. Hij erfde de beursregulator in een staat van ontreddering. Zijn voorganger deed weinig aan het barsten van de beursbubbel in 2015. Sinds zijn aanstelling steeg de Chinese beursindex CSI300 met 20%. Liu heeft zich voorgenomen om wantoestanden uit te roeien en ook de snel groter wordende financiële risico’s. Vorig jaar vaarde hij uit tegen ‘barbaarse’ verzekeraars die grote bedragen gebruiken om macht te verwerven in beursbedrijven. Liu zei bij zijn aantreden geschokt te zijn door de chaos die in de financiële markten heerste. Hij beloofde zelfs achter ‘financiële krokodillen’ aan te zullen gaan die kleine investeerders benadelen.
De derde kandidaat om Zhou op te volgen is partijsecretaris Jiang Chaoliang van Hubei. De 59 jarige kwam slechts recentelijk in beeld. Zoals Guo wisselde hij af tussen functies op provinciaal vlak en top financiële banken. Hij speelde samen met Wang Qishan een rol bij de afwikkeling van het Guangdong International Trust and Investment Corporation failliet in 1999. Voordien leidde hij het kantoor van de Nationale Bank in Shenzhen. Blijkt nu dat Jiang sinds Xi Jinping aan de macht kwam in 2014 al drie maal gepromoveerd werd. Hij wordt bij de Xi getrouwen gerekend en krijgt politiek een goede score.
Tenslotte is de vierde kandidaat de huidige vicegouverneur Yi Gang van de People’s Bank of China. De 59 jarige Yi fungeert al sinds 2008 als vice gouverneur. Hij spreekt vloeiend Engels want hij promoveerde en gaf les aan de Indiana University. Hij keerde in 1994 naar China terug waar hij les gaf aan de Beijing University. Drie jaar later kwam werkte hij bij de Nationale Bank. Gezegd wordt dat Yi een goede keuze zou zijn voor de instelling die sinds augustus zijn internationaal imago wil oppoetsen. Daartegenover kan opgemerkt worden dat personen die vloeiend Engels spreken op internationale conferenties het zelden maken voor topfuncties bij de Chinese regering.

Topbenoemingen

Voormalig voorzitter van de Bank of China Tian Guoli werd zopas benoemd tot voorzitter van de China Construction Bank. Huidig voorzitter Wang Hongzhang gaat immers met pensioen. Tian was al vicevoorzitter van de Construction Bank in 1997 toen huidig top corruptiebestrijder Wang Qishan aan het hoofd stond ervan. Onder Tians leiding groeiden de activa van de ‘Bank of China’ sinds 2012 met 40% aan om 18.000 miljard yuan te bereiken. Chen Siqing werd al benoemd tot partijsecretaris van de ‘Bank Of China’ en dat is een rol die de weg vrijmaakt voor het voorzitterschap van de bank.
Voorts moet nog altijd het voorzitterschap van de China Insurance Regulatory Commission opnieuw worden ingevuld evenals het vicevoorzitterschap van de China Banking Regulatory Commission. De vorige twee bekleders vormen momenteel het voorwerp van een onderzoek naar corruptie. Twee vicepremiers zijn in september ook aan pensionering toe. Het zijn vicepremier Ma Kai verantwoordelijk voor de macro-economische politiek en Wang Yang die vicepremier is bevoegd voor financiën. Wang wordt getipt als de nieuwe voorzitter van de  China Insurance Regulatory Commission
Bronnen: https://www.ft.com/content/f13ff49c-5725-11e7-9fed-c19e2700005f?mhq5j=e4; SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar