Vietnam – China: pogingen tot verzoening op hoog niveau

Liu Yunshan, een hoge leider, brengt een officieel bezoek aan Vietnam. Hij doet dit op uitnodiging van de communistische partij van dat land. In juli nog flakkerden de spanningen tussen de twee landen op over betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee en over de manier om die geschillen te regelen.

Vietnam

Onder het wakend oog van Ho Chi Minh


In de Vietnamese hoofdstad Hanoi zei Liu, die in de hoogste leiding van de CPC zetelt, tijdens zijn onderhoud met de Vietnamese premier, dat goede relaties gunstig zijn.

Van partijen en volkeren

‘Ze zullen de machtspositie van de twee regerende partijen verstevigen. Dat is in het belang van die partijen en van de volkeren van de twee naties.’ De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc antwoordde dat Vietnam de consensus zal naleven die Nguyen Phu Trong en Xi Jinping, de beide partijleiders, eind 2015 hebben bereikt.

Redenen om samen te werken

Vietnam

Two corridors and one economic circle


Volgens Liu hebben de communistische partij van China en die van Vietnam een gemeenschappelijke toekomst van grote betekenis op lange termijn. De twee landen beschikken over complementaire economieën en zouden dus enorm goed praktisch kunnen samenwerken. Het Belt & Road Initiative, voorgesteld door China is compatibel met ‘Two Corridors and One Economic Circle’, een economisch plan van Vietnam.

Diepe zee

‘Daarom’, zo zei Liu, ‘zouden we onze geschilpunten moeten regelen of opzij zetten’. Phuc reageerde daar instemmend op. Maar volgens het Vietnamese persbureau voegde hij eraan toe dat de twee landen vrede en stabiliteit moeten nastreven in de Zuid-Chinese Zee en alles moeten achterwege laten dat de spanning kan doen oplopen. De premier vroeg verder dat China snel ‘serieuze gesprekken zou voeren met de Zuidoost-Aziatische landen om tot een gedragscode te komen in die zee’.

Kapers op de kust

China maakt zich zorgen over pogingen van Vietnam om Zuidoost-Aziatische landen een gezamenlijk standpunt te laten innemen tegen China. Vietnam lijkt gevoelig voor toenaderingspogingen van de VS. Trump nodigde in mei nog premier Nguyen Xuan Phuc uit in Washington. Het land onderhoudt steeds inniger militaire banden met de VS, Japan en India. Dat zint Beijing evenmin.

Vietnam

Xi met de hoogste leiders van Vietnam in 2015


Op dinsdag ontmoette Liu ook partijleider Trong en Tran Quoc Vuong, een lid van het politiek bureau. Daar benadrukte hij nog eens extra het feit dat zowel China als Vietnam geregeerd worden door communistische partijen. Trong zei dat hij voor meer uitwisseling tussen de twee partijen was. Op dinsdag sprak Liu nog met Nguyen Thi Kim Ngan, de voorzitster van de Nationale Assemblee, het Vietnamese parlement. Enerzijds zijn er de weerkerende territoriale spanningen die niet ophouden, anderzijds ontmoeten de leiders van Vietnam en China elkaar regelmatig. Ook zij proberen om conflicten niet uit de hand te laten lopen.
Bronnen: Xinhua, Reuters, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *