Vissersboten gekaapt in Gele Zee en terug vrij (update)

archieffoto van 1 van de gekaapte schepen


Drie Chinese vissersboten zijn op 8 mei gekaapt door schepen  van Noord-Korea .Op 21 mei zijn ze vrijgelaten en teruggevaren naar hun thuishaven Jinzhou

De 28 vissers werden vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden (nauwe ruimte, nauwelijks te eten), volgens de kapitein die blijkbaar contact heeft kunnen opnemen met Chinese media. Hun gijzelnemers eisen losgeld. Volgens verklaringen van één van de vissers zouden de Chinese boten leeggeroofd zijn en de vissers gedwongen om een verklaring te ondertekenen dat ze illegaal Noord-Koreaanse wateren binnengedrongen waren. De Chinese autoriteiten hebben in elk geval op twee niveaus bemiddeld voor de vrijlating van de burgers: in Dalian, de havenstad in de provincie Liaoning die ligt aan de Gele Zee waar het incident is gebeurd en nu ook in Beijing, op het hoogste vlak. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft officieel gezegd dat China onderhandelt met de collega’s van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) opdat ze er alles aan doen om de vissers te laten bevrijden en in elk geval voorlopig hun veiligheid en hun rechten te vrijwaren. Beijing streeft naar een oplossing, zo spoedig mogelijk. Pyongyang heeft nog niet openbaar gereageerd. Dat zijn de bekende feiten, die door Chinese media, zowel officiële – die er het eerst mee waren – als commerciële naar buiten gebracht zijn. Verder is er hoofdzakelijk giswerk: wie zijn de kapers eigenlijk, gewone gangsters (Noord-Koreaanse gangsters???), ambtenaren of …? Ook over het geëiste losgeld doen er vooral geruchten de ronde waarbij de schattingen uiteenlopen van 47.000 tot 426.700 dollar (sommen waarvan de reder al heeft gezegd ‘dat hij ze niet kan betalen’). De Global Times meent met satellietfoto’s, verschenen op sina.com te kunnen aantonen dat de vissersboten de territoriale wateren niet hadden verlaten en vraagt zich af of de overheid zo lankmoedig optreed omdat de Noord-Koreaanse bondgenoot wellicht bij de zaak betrokken is.
De vrijlating van de vissers heeft geen opheldering gebracht over de toedracht. Beide regeringen hebben de zaak discreet onder mekaar geregeld ‘in een sfeer van vriendschap’.  Waarnemers vragen zich echter af of  men hiermee kan verhinderen dat dergelijke ‘piraterij’ opnieuw gebeurt. Het huidige incident zou zelfs niet het eerste zijn, maar bij vorige gelegenheden zou  er geen publiciteit rond gemaakt zijn.
De Chinese media en de (publieke) internetopinie verbinden het incident met de andere kwesties in de Chinese wateren en daarbuiten, met de conflicten met Japan, Zuid-Korea en de Filippijnen. Hier heeft Beijing een succesje geboekt: een internationaal rechtsorgaan, de ‘Commission on the Limits of the Continental Shelf’ heeft beslist dat Japan een bepaald koraalrif niet tot eiland mag opwaarderen. Japan had op die manier de grenzen van zijn territoriale wateren willen verleggen. In de Zuid-Chinese Zee duurt de patstelling tussen China en de Filippijnen echter verder, maar er zou druk overleg zijn tussen Manila en Beijing. De Chinese vissers houden zich een tijdlang aan een onderbreking van de visvangst, zoals ze overigens elk jaar doen rond deze tijd. Dat zou het overleg kunnen vergemakkelijken.
Bronnen: Global Times, Xinhua, FT, BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *