Alibaba koopt Yahoo-aandeel terug

Tussen Alibaba en Yahoo werd een overeenkomst getekend waardoor Alibaba in een eerste fase de helft terugkoopt van de 40 % aandelen die Yahoo in de groep heeft. Het zou de bedoeling zijn om het nog overblijvend deel binnen twee jaar via een beursgang te gaan financieren. Alibaba wordt dus echt Chinees.
De onderhandelingen hebben drie jaar lang aangesleept maar zondag kwam de officiële mededeling dat Yahoo de helft van zijn 40 % aandelen in de Alibaba-groep verkoopt voor de slordige som van 7,1 miljard $: daarvan zal 6,3 % in cash zijn, de rest in nieuwe aandelen. De overige helft zou pas later van de hand gedaan worden na een rond 2015 geplande beursgang van Alibaba. 550 miljoen $ moet onmiddellijk neergeteld worden. Verwacht wordt dat Alibaba eerst zijn e-commerce imperium optimaal herstructureert met klemtoon op de hervorming van de B2B-eenheid. Alibaba-baas Jack Ma verklaarde na de deal dat de transactie een nieuw hoofdstuk opent in de verhouding met Yahoo: Yahoo’s globale aanwezigheid biedt Alibaba opportuniteiten om markten buiten China te verkennen.
Ook de Japanse Softbank die Yahoo Japan controleert ging met de deal akkoord om hun controlerend aandeel in Alibaba te verminderen tot 49,9 %. Voormalige schoolleraar Jack Ma kan nu met reden zeggen aan het hoofd te staan van een zakenimperium dat op 35 miljard $ wordt geraamd. Zijn e-commerce levert alles van cosmetica tot kerstbomen. Taobao is het vlaggenschip van de groep waarin Yahoo en Softbank vroeg een groot aandeel verwierven. Dit jaar zou Alibaba een zakencijfer nastreven van zijn online winkels voor 1000 miljard Renminbi. De cash flow bereikt volgens insiders 2 miljard $ per jaar en dit geld wordt gebruikt om de beursgenoteerde arm Alibaba.com terug te kopen en privé te maken. Ma zou ook een beroep kunnen doen op steun van een Chinese bank omdat zijn vennootschap niet langer onder buitenlandse controle is. Zelfs China’s soeverein Fonds CIC is geïnteresseerd in een participatie.
Met Yahoo gaat het minder goed. De in 2009 aangestelde CEO Bartz werd vervangen door voormalig voorzitter Thompson van PayPal. Yahoo verwierf de 40 % in Alibaba in 2005 voor 1 miljard $ en was Yahoo in totaal  49 miljard $ waard. Nu bedraagt de waarde van Yahoo nog 18 miljard $ en is de huidige deal 35 miljard $ waard.  Deze moet tegen binnen zes maanden afgerond zijn.
Bronnen: SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar