Zijn 39 lichamen Vietnamezen of Chinezen?

Er is onduidelijkheid over de nationaliteit van de 39 verstekelingen die in het VK dood werden aangetroffen in een vriescontainer. Eerst werd gedacht aan Chinezen, maar nu blijken veel Vietnamezen betrokken. Het tragisch voorval doet terugdenken aan de 58 doden die in juni 2000 te Dover werden aangetroffen in een Nederlandse vrachtwagen.

39 verstekelingen -Chinezen of Vietnamezen- werden in een koelwagen aangetroffen zo bevestigt de politie van Essex. Onder de slachtoffers bevonden zich 8 vrouwen. De 25 jarige chauffeur Mo Robinson die uit Noord-Ierland komt, werd gearresteerd op verdenking van moord. De vrachtwagen met aanhanger kwam zondag uit Dublin het VK binnen in de haven van Holyhead in Noord Wales. De koel-aanhangwagen kwam uit Zeebrugge aan in de ferry terminal te Purfleet. Volgens voorzitter Coens van de Haven van Zeebrugge kan het niet dat de personen zich dan al in de koelcontainer bevonden. De Britse speurders menen echter daarentegen dat de verstekelingen zich al in de vrieswagen bevonden en dit afgaande op het sms-verkeer van diverse verstekelingen die zich al in de container bevonden. Familieleden van Vietnamese slachtoffers ontvingen de dramatische berichten.

De trekkende vrachtwagen werd aan de aanhangwagen gekoppeld in de haven die hij woensdag verliet om 1.00u.  De haven bevindt zich op één mijl van waar de lichamen te Grays werden aangetroffen. De chauffeur zou volgens vrienden zijn voertuig op een industrieterrein hebben geparkeerd en papierwerk gaan verrichten. Hij opende de container en zag al de lijken. Hij belde daarop geschokt de hulpdiensten die op hun beurt de politie verwittigden.

De VK autoriteiten werken samen met hun collega’s in België, Ierland en Bulgarije. De trekker zou uit Varna (Bulgarije) komen en eigendom zijn van een Ierse onderdaan. Een verhuurbedrijf in de Ierse hoofdstad Dublin bevestigde immers dat de oplegger bij hen is gehuurd. Het National Crime Agency dat de georganiseerde misdaad bestrijdt, zoekt uit wie achter de misdaad schuil gaat. Volgens de Daily Mail bekijken speurders een Noord-Ierse smokkelbende die banden zou hebben met de Bulgaarse stad Varna. Twee personen werden opgepakt in Warrington op verdenking van mensensmokkel. Volgens Skynet vertellen familileden van de slachtoffers dat de bewuste koeltruck deel zou uitmaken van een konvooi van drie vrachtwagens met verstekelingen waarvan er al 2 in het VK zouden zijn aangekomen. Dit klopt met beweringen van een priester uit Vietnam die beweert dan honderd personen uit zijn streek ‘vertrokken om een nieuw leven te beginnen’. .

De Chinese en de Vietnamese ambassades werken samen met de politie om de slachtoffers te identificeren. De politie heeft de koelaanhangwagen naar de haven van Tilbury gebracht waar het forensisch onderzoek gebeurt. Het gaat om het zwaarste incident sinds in 2000 58 Chinezen te Dover dood werden aangetroffen in een Nederlandse vrachtwagen. Naar verluidt zouden de smokkelaars hun aandacht verleggen naar minder drukke havens zoals Purfleet nadat de controle in Dover en andere grote toegangspoorten tot het VK verscherpt werd. De SCMP citeert nog een Britse bron volgens wie België het afgelopen jaar een grotere focus werd voor mensensmokkelaars. Een tweede trucker die zaterdag werd gearresteerd in Dublin is de man die de koelwagen met 39 migranten in de haven van Zeebrugge heeft achtergelaten. Dat bevestigt het federaal parket.

De organisate VietHome die de Vietnamese gemeenschap in het VK vertegenwoordigt, beweert foto’s van 20 vermiste personen ontvangen te hebben,. Het is ook mogelijk dat de Vietnamese verstekelingen in het bezit zouden zijn van vervalste Chinese paspoorten. .
Anthony Dang Huu Nam, een priester uit de provincie Nghe An  heeft het over 100 personen uit zijn gebied die een nieuw leven zochten. Dit klopt met het bericht van de families van nabestaanden die aan Skynet vertelden dat de koeltruck deel uitmaakte van een konvooi waarvan er al twee in het VK aankwamen. Een Vietnamees student die de politie helpt, heeft het over 24 slachtoffers die uit Vietnam lijken te komen.


De Europese politie-organisatie Europol heeft de voorbije jaren een aantal Chinese criminele netwerken opgerold die voor de migranten niet alleen de smokkelroutes organiseerden maar ook werk op de plaatsen van bestemming. Op Weibo bekeken 610 miljoen lezers het nieuws en lieten 140.000 commentaren na. In de Global Times zegt immigratie expert Liu Guofu dat hoewel illegale migratie uit China de voorbije jaren afnam, het geval een gehele smokkelketen aan het licht zou kunnen brengen. Een illegale immigrant uit Portsmouth verklaarde in 2008 41.000 $ voor zijn reis te hebben betaald aan de smokkelaars.

Wie alvast een modderfiguur slaat als blijkt dat de slachtoffers uit arme streken van Vietnam komen, is de China CNN-correspondent die aan de woordvoerster van BuZa vroeg waarom vele Chinezen hun land ontvluchten bij de 70-ste verjaardag van het land. Woordvoerder Hua Chunying antwoorde dat alsnog niet kan bevestigd worden dat Chinezen bij de slachtoffers behoren.

Lees ook SCMP over de Vietnamese slachtoffers

Bron: FT, HLN, BBC, VRT.be, foto SCMP, Global Times, Skynews

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *