VK-premier May bezoekt China (upd)

De Britse premier Theresa May bracht een driedaags bezoek aan China. Beide landen tekenden voor 9 miljard £ aan overeenkomsten  en Brits rund komt terug op de Chinese tafels.  In Wuhan lag de klemtoon eerder op onderwijs.

Het bezoek van de Britse premier kwam zowat een maand na het bezoek van de Franse president Macron en duurde ook precies drie dagen. Bedoeling was om na de Brexit in maart 2019 los van de EU de relaties vorm te kunnen geven. De regering streeft immers naar de uitbouw van een zgn. ‘Global Britain’ en daarbij neemt China als grootste groeiland een prominente plaats in.
Het is het eerste bezoek van May in haar functie van eerste minister hoewel ze ook aanwezig was op de G20 top in Hangzhou. Haar bezoek is al vooraf gegaan zowel door minister van Buitenlandse Handel Liam Fox als door minister van Financiën Philip Hammond. Gedurende haar bezoek doet May zowel Shanghai aan als de provincie Hubei. Mays bezoek is het eerste van een Brits premier sinds Xi Jinping in 2015 het VK bezocht en beide landen beloofden dat een ‘gouden tijdperk’ zou aanbreken in de betrekkingen tussen beide landen.

Doel China

China hoopt drietal zaken te bereiken. Vooreerst wil China dat het VK een veilige bestemming blijft voor Chinese bedrijven die er willen investeren. Meer dan 500 bedrijven hebben er al voor  21 miljard dollar in geïnvesteerd. Naar de toekomst wordt vooral naar de dienstensector uitgekeken. Ten tweede wordt bij het VK ook steun gezocht voor de globalisering ondanks de confrontatie die president Trump wil. Ten derde hoopt China VK steun voor het ‘Belt and Road Initiative’, BRI, de nieuwe zijderoutes. Voormalig minister George Osborne steunde immers het VK lidmaatschap van de Asian Infrastructure Investment Bank.
Volgens de Chinese ambassadeur Liu Xiaoming zijn door beide landen al ‘gouden vruchten’ bereikt. Hij verwijst naar het feit dat het VK met een handelsvolume van 79 miljard dollar de tweede handelspartner binnen de EU is. De kerncentrale Hinkley Point C wordt gebouwd met een derde aan Chinese investeringen. De China-UK Economic and Financial Dialogue besloot een Fonds met één miljard op te richten ter ondersteuning van het ‘Belt and Road Initiative’ en de Britse exportdienst beloofde bedrijven die er op inspelen voor 25 miljard £ steun.

Wrijvingen?

Rond dit initiatief komen echter donderwolken op. Volgens het blad de Financial Times biedt premier May weerstand tegen een officiële ondersteuning van het BRI. Het blad ‘Global Times’ ontkent alvast de versie van de ‘Financial Times‘ vorige week. Deze week komt dit blad met een aangepaste versie. Naar verluidt zou May er op aandringen dat het ‘Belt & Road’-initiatief volgens “internationale standaarden” zou geschieden.
Volgens een internationale studie van het Center for Strategic and International Studies gaan Chinese bedrijven lopen met 89% van de contracten in dat verband. May wil dus dat Europese bedrijven mede een deel van de contracten binnen halen. Ook president Macron verklaarde tijdens zijn trip dat het BRI geen éénrichtingsverkeer mag worden.

Toch gouden tijd

In Wuhan lag de klemtoon van haar bezoek op de universiteit. De stad telt één miljoen hogeschool studenten. De waarde van de gesloten onderwijsdeals wordt op 550 miljoen £ geraamd. Ze zijn goed voor 800 nieuwe banen in het VK. De 160.000 Chinese studenten die in het VK verblijven, brengen jaarlijks 5 miljard £ op.
Tijdens Mays ontvangst door premier Li Keqiang zei de Chinese premier ‘ door onze samenwerking willen we een duidelijke boodschap naar de markt en de wereld sturen dat we zullen blijven vrijhandel promoten, gemakkelijke investeringen en globalisering tegen het protectionisme in’. Binnen 6 maand komt er terug Brits rund op de Chinese tafels. Li zei nog de verbinding tussen de beurs van Shanghai en en die van Londen te willen voorbereiden. May bevestigde de deelname aan het ‘Belt & Road Initiative’.  Verwacht wordt dat het bezoek in totaal voor 9 miljard £ aan overeenkomsten oplevert.
Vandaag donderdag werd May ontvangen door Xi Jinping. Beiden bevestigden op hun gemeenschappelijke persconferentie de ‘gouden betrekkingen’ tussen beide landen. Om de economische samenwerking tussen beide landen te vergemakkelijken werd een China-UK CEO Council  opgericht. Deze Council bevat 15 Chinese bedrijven zoals  China Construction Bank, China National Petroleum Corp en China Telecom evenals van VK kant 16 bedrijven waarbij onder meer Jaguar Land Rover, Aston Martin en Arup uit sectoren als financiën, energie, auto’s en telecom. May was dan ook vergezeld van een vijftigtal bedrijfsleiders naast haar echtgenoot. Ze gaf Xi Jinping een doos met de BBC-reeks Blue Planet II die door de Chinese kijkers van de site Douban 9,9 op 10 kreeg. De krant The Guardian vermeldt dat een akkoord over steun voor het BRI niet werd ondertekend omdat nog gediscussieerd wordt over na te streven universele principes waarop het VK staat.
Bronnen: China Daily, Global Times, Financial Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *