Beijing slankt af tot schone stad

Sluiting van bedrijven,afbraak van onveilige gebouwen, stoppen van de bevolkingsaangroei. Het is de Chinese hoofdstad menens met de afslankingskuur. Die moet zuivere lucht brengen en de druk op de stedelijke dienstverlening verlichten.

BeijingEen en ander is door de viceburgemeester bekend gemaakt op de eerste bijeenkomst van het pas gekozen vijftiende stadsparlement.
In 2018 staat de sluiting van 500 fabrieken in de hoofdstedelijke regio op de agenda. Grootstedelijke functies die weinig te maken hebben met de rol als hoofdstad moeten weg uit de stad.
Meer dan 40 staatsbedrijven moeten vertrekken uit de stedelijke districten van Beijing. De nieuwbouw van campussen zoals Beijing Technology and Business University en ziekenhuizen zoals Beijing Friendship Hospital komt in de voorstad. Bestaande groothandelsmarkten moeten verhuizen.
De bevolking van Beijing, nu bijna 22 miljoen personen, wordt beperkt tot maximum 23 miljoen in 2020 en mag dan niet verder stijgen.
Om de doelstellingen te halen is een gecoördineerd driejarenplan opgesteld samen met de mega buurstad Tianjin en de omliggende provincie Hebei. Ook de ontwikkeling van de Xiongan New Area, die vorig jaar in april aangekondigd is, past in het plan om de regionale ontwikkeling de integreren. Xiongan New Area is een volledig nieuwe economische zone in de provincie Hebei.
Naast de vele verhuizingen plant Beijing in 2018 ook nog eens de afbraak van 40 miljoen m² illegaal gebouwde structuren. Die doelstelling is dezelfde als het plan voor 2017. In de tweede helft van het jaar werd een grote afbraakcampagne gelanceerd. Het startsein was een fatale brand in een illegale fabriek/woonkazerne. De campagne kreeg heel wat kritiek omdat duizenden interne migranten op korte termijn uit hun woningen (en werk) verjaagd werden.
Bronnen: Xinhua, Reuters

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar