Vliegramp in Yichun kost 42 mensen het leven

Een vliegtuig van Henan Airlines is neergestort op de Linduluchthaven van de stad Yichun in het noordoosten van China. Het vliegtuig probeerde in de hevige mist een landing te maken. Ten minste 42 van de 96 passagiers kwamen om het leven. De overlevenden werden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens Wang Aiwan, burgemeester van Yichun, zijn zeven overlevenden zwaargewond en de meeste andere passagiers liepen botbreuken op. Aan boord bevonden zich 18 medewerkers van het ministerie van Human Resources en Sociale Zekerheid, die op weg waren naar een bijeenkomst in Yichun. Sun Baoshu, de viceminister van dit ministerie, liep volgens Xinhua hersenletsel op. Het vliegtuig zou een normale landing moeten maken op het vliegveld, maar het sloeg tegen de grond en brak in twee stukken, en uiteindelijk kwam het twee kilometer van de landingsbaan tot stilstand. Volgens politiebronnen was er slechts 300 meter zicht.  “Het vliegtuig begon op een enge manier te schudden en het schokte vijf tot zes keer heel sterk”, vertelde een overlevende vanuit het ziekenhuis aan CCTV. Piloot Qi Quanjun overleefde de ramp met ernstige verwondingen, maar kon nauwelijks praten toen verslaggevers van Xinhua hem in het ziekenhuis bezochten. De zwarte doos van het vliegtuig werd inmiddels teruggevonden.
Het ERJ-190 vliegtuig is gemaakt door de Braziliaanse fabrikant Ambraer. Naar verluidt maakte China zich reeds zorgen over de veiligheid van dit vliegtuig. De Civil Aviation Administration of China (CAAC) hield in juni een bijeenkomst om de problemen met de ERJ-190 vliegtuigen te bespreken. Fouten in de infodisplay op het controlepaneel en scheuren in de turbineplaten zijn volgens de notulen van de bijeenkomst permanente problemen.
Het was 69 maanden geleden dat er bij een vliegtuigramp doden vielen in China. De lokale regering heeft 500 redders naar de site gestuurd. Vicepremier Zhang Dejiang ging ter plaatse om zowel het onderzoek als de reddingswerken te leiden. De baas van Henan Airlines is inmiddels ontslagen.
Bron: Radio86, Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *