Vonnis voor fraude met hukou bevestigd (upd)


132847173_31nDe voormalige topvrouw van een bank blijft ook na haar beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het vervalsen van verblijfstitels (hukous).

Mevrouw Gong Aiai, 49, was onderdirecteur van de commerciële Shenmu plattelandsbank in Yulin, een stad van meer dan drie miljoen inwoners in de provincie Shaanxi (N.W.China). Zij had voor zichzelf en voor haar dochter formulieren laten vervalsen zodat beiden op een aantal adressen in Beijing geregistreerd stonden. De namaakbewijzen hadden 300.000 yuan (35.000 euro) gekost maar daarvoor ‘had je ook wat’. Ze boden Gong Aiai de mogelijkheid om uiteindelijk 44 eigendommen met een totale oppervlakte van 10.543 vierkante meter en een waarde van bijna 400 miljoen yuan (47 miljoen euro) te verwerven. De cijfers zijn afkomstig van de politie. Wakkere burgers hadden de list blijkbaar als eersten doorzien en 20 huizen ontdekt waar mevrouw Gong en haar dochter de bezitter van waren. Ze noemden haar op het internet ‘zuster huis’. Dat trok de aandacht van de overheid met het gerechtelijke vonnis als resultaat.

Een hukou verkrijgen in een grote stad is moeilijk en het gevolg is dat vele migranten het slachtoffer zijn van een reeks discriminaties omdat zij zo geen toegang hebben tot allerlei voorzieningen. De hervorming van het hukousysteem is al lang onderwerp van debatten en van proefprojecten: stadsbesturen vrezen bijvoorbeeld de financiële gevolgen van een te snelle en drastische toename van de bevolking. Dat is een van de verklaringen voor het feit dat het soort gesjoemel als dat van ‘zuster huis’ als bijzonder pijnlijk wordt ervaren door het publiek. Xi Jinping heeft er deze week op aangedrongen dat er werk wordt gemaakt van sociale en betaalbare woningen voor mensen die door allerlei oorzaken (werkloosheid, opleiding, pech) uit de boot vallen. Volgens hem is dat erg belangrijk en is het mogelijk om iets te doen aan de woningnood door de juiste combinatie van marktwerking en overheidsingrijpen.

Een zaak die op die van ‘zuster huis’ lijkt is die van ‘oom huis’. Toch zijn er opvallende verschillen: ‘oom huis’ was de bijnaam die een hoog politieambtenaar, geen privépersoon dus, uit de provincie Guangdong op het internet had gekregen omdat hij meer dan 20 huizen bezat volgens klokkenluiders op het net. Hij kreeg een zware veroordeling voor het aannemen van smeergeld ter waarde van 2.75 miljoen yuan (330.000euro) tussen 1993 en 2012, niet voor het vervalsen van documenten. Hij moet elf jaar en zes maand zitten. Het geld en zijn persoonlijke bezittingen zijn in beslag genomen. De voornaamste overeenkomst met de zaak van Gong Aiai is dat het onderzoek en de vervolging er ook gekomen zijn na tips van burgers op het internet.

Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *