China vraagt internationale samenwerking bij terrorismebestrijdingMeng Jianzhu

Meng Jianzhu

De politie beschouwt het incident van maandag op het Tian’anmenplein als een terroristische aanslag. China vraagt bij de strijd tegen het terrorisme om medewerking van de buurlanden. Beijing vermoedt wellicht de betrokkenheid van een separatistische organisatie van islamisten.

De politie heeft de namen vrijgegeven van de drie Oeigoeren in de auto die door een dolle rit en een brand vijf doden (waaronder de drie inzittenden zelf) en veertig gewonden heeft veroorzaakt op het Tian’anmenplein. In het wrak zijn, volgens het officiële bericht over het onderzoek, steekwapens gevonden en er waren ‘benodigdheden met benzine’ en propagandamateriaal. De brand is aangestoken door de actievoerders. Na een gezamenlijke actie heeft de nationale politie en die van Xinjiang vijf verdachte Oeigoeren aangehouden die hebben bekend dat ze samen met de passagiers de actie hadden voorbereid. Het ging in de woorden van de politie om een ‘zorgvuldig geplande, georganiseerde en dus met opzet uitgevoerde aanval’.

Op een bijeenkomst van de Shanghai Cooperation Organization in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, heeft het hoofd van de partijcommissie voor politieke en juridische zaken, Meng Jianzhu, gevraagd dat de leden hun samenwerking zouden opvoeren bij de bestrijding van het terrorisme en de aanpak van veiligheidsrisico’s. Volgens buitenlandse media heeft Meng het East Turkestan Islamic Movement (ETIM) genoemd als aanstichter of in elk geval inspirator van de actie. De BBC schrijft dat hij zich in de wandelgangen de volgende woorden heeft laten ontvallen: ‘de groep die achter de schermen de aanval heeft aangemoedigd was de ETIM.’ Dit is een organisatie van islamisten, mensen die willen dat staten volgens het islamitische geloof worden geregeerd. Hun doel is de afsplitsing van China en de oprichting van een onafhankelijke staat die de naam Oost Turkestan moet dragen. De VS heeft de ETIM een tijdlang op de lijst van terroristische organisaties geplaatst en het daarna weer afgevoerd. BBC correspondent Grammaticus zegt dat ‘de meeste waarnemers van mening zijn dat de ETIM niet de capaciteit heeft om ernstige aanslagen uit te voeren’. Daarmee geeft hij steun aan de uitspraken van de Oeigoerse ballingen die altijd na dit soort van gewelddadige incidenten, en ook nu weer, laten weten dat ze enkel een reactie zouden zijn op de repressie door de Chinese overheid.

China heeft nog niet officieel verklaard dat de ETIM bij de actie betrokken was. Het onderzoek gaat verder. Volgens de woordvoerder van de provinciale regering van Xinjiang, mevrouw Hou Hanmin, zijn er geen directe orders om de veiligheidscontrole op te voeren, maar neemt de overheid het zekere voor het onzekere door de controles die normaal voor gevoelige data zijn, nu dagelijks uit te voeren. De BBC heeft gebeld met een politieman en een serveerster, van wie ze de namen niet noemt. De ordehandhaver heeft volgens de Britse zender gezegd dat er inderdaad veel meer ordetroepen op straat komen. De vrouw is een Han die werkt in een restaurant waar veel moslims komen. De bevolking heeft volgens haar al maanden geleden adviezen gekregen van stadswachten om waakzaam te zijn. Zij voelt zich veilig door de opgevoerde politieaanwezigheid.

De pers blijft aandacht schenken aan het gebeuren, maar vermijdt de toer van de sensatie op te gaan. De South China Morning Post uit Hongkong schrijft: ‘wat ook de drijfveer was, een actie die onschuldige slachtoffers maakt kan alleen maar worden veroordeeld.’ De China Daily: ‘enkele religieuze extremisten hebben de kwade bedoeling de autonome Oeigoerenregio Xinjiang van het moederland af te scheuren…hun aanvallen hebben al meer dan 200 mensenlevens gekost de laatste jaren…het zal hen de vijandschap van alle Chinezen opleveren.’

Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP, China Daily

video: http://news.xinhuanet.com/english/video/2013-11/01/c_132851034.htm

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “China vraagt internationale samenwerking bij terrorismebestrijding

  1. een paar jaren geleden heeft de VS wat oergoeren terroristen opgepakt in Pakistan en Afghanistan. deze verdachten zijn vast gehouden in GITMO, maar ze zei tegen VS dat hun doelwit China is en niet de VS. worden door de VS vrijgelaten in de Bahama. zo de definitie van de VS is zolang de doelwit niet de VS zijn ze geen terroristen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *