Vordering bij groene omvorming van de bouwsector

6 pilot steden hebben al 100 miljard yuan uitgegeven aan geïndustrialiseerde groene bouwmethoden en hebben zich daarvoor 5,3 miljard groene bouwmaterialen aangeschaft. De wijdverspreide geprefabriceerde bouwtechnieken hebben in de fabriek vervaardigde huizen mogelijk gemaakt en de hoeveelheid afval en verontreinigende stoffen aanzienlijk verminderd

Slimme bouwfabriek van China State Construction Engineering Corporation in Huadu (Foto WeChat Huadu)

In de noordoostelijke stad Harbin waar de temperatuur tot min 30 kan dalen, heeft de ecotech nijverheidszone in het Songbei district de stadsverwarming niet nodig. De gebouwen zijn zoals vacuüm flessen die de binnenkant isoleren van de hitte in de zomer en van de kou in de winter. Ze zijn ook meer energiezuinig dan conventionele, aldus manager Guo Xuebing van een firma die diensten levert aan de industriezone. De gebouwen met laag energieverbruik strekken zich nu in de eerste fase van de industriezone uit over 60.000 m². Het ecotech industriepark in Harbin kan voorts de CO2-uitstoot met meer dan 1.000 ton per jaar verminderen in vergelijking met reguliere gebouwen van dezelfde oppervlakte.  Bovendien kan het ondergronds elektro thermisch filmsysteem verre-infraroodwarmte genereren door de polyesterfilm te elektrificeren en dit met een warmte conversie ratio van 99,69 procent. Milieuvriendelijke bouwmaterialen zijn een essentieel onderdeel van groene gebouwen. Groene bouwmaterialen verbruiken minder natuurlijke hulpbronnen en hebben minder impact op het milieu gedurende hun hele levenscyclus.

Pilot

In 2020 hebben de ministeries van Financiën en dat van Housing and Urban-Rural Development een gezamenlijke directieve uitgebracht om in de zes steden Nanjing, Hangzhou, Shaoxing, Huzhou, Qingdao en Foshan een pilot uit te testen van overheidsaankopen en steun voor groene bouwmaterialen. Tot nu toe hebben de besturen al 100 miljard yuan uitgegeven aan dergelijke projecten en ze kochten voor 5,3 miljardgrondstoffen voor groene gebouwen. De wijdverbreide toepassing van geprefabriceerde bouwtechnieken heeft in de fabriek gebouwde huizen mogelijk gemaakt en de hoeveelheid afval en heeft verontreinigende stoffen die tijdens de bouw worden geproduceerd aanzienlijk verminderd.

Prefab

Prefab woning te Loudi (Hunan) met structuur uit licht staal Foto:Peoples Daily)

In een slimme fabriek van China State Construction Engineering Corporation uit het Guangzhou district Huadu worden hoogwaardige composiet vloerplaten vervaardigd met een hoog rendement. Na voorbereidende procedures, waaronder matrijs vullen, oliën en versterken, drukken arbeiders op verschillende knoppen en in een paar seconden wordt een composietplaat van twee bij drie meter gegoten. Na nog een paar procedures, waaronder trillingen, onderhoud en ontkisten, wordt een hoogwaardige composietvloerplaat vervaardigd in de geautomatiseerde productielijn. De productielijn voor componenten die is uitgerust met geavanceerde grootschalige geautomatiseerde machines en apparatuur, waaronder intelligente stalen lasrobots, een slim centrum voor het buigen van staven en computergestuurde numeriek gestuurde staalricht- en snijmachines, werkt met een hoge efficiëntie

Dit is een geprefabriceerde productiebasis voor gebouwen die de hele industriële keten dekt. ‘We vervaardigen onderdelen van gebouwen in onze fabrieken en vervoeren ze vervolgens naar bouwplaatsen voor montage ter plaatse’, zegt Zhang Junsheng, een fabrieksmanager. Componenten van gebouwen worden op productielijnen vervaardigd voordat ze in woongemeenschappen worden geassembleerd wat volgens Zhang geen duidelijk zichtbaar opstijgend stof op de bouwplaatsen garandeert.

Vijfjarenplan


Ook China Railway Construction Corporation (CRCC) bouwt metosegmenten vooraf (Foto Peoples Daily)

China levert voortdurend inspanningen om de groene omvorming van zijn bouwsector te bevorderen. Tegen 2025 zullen alle nieuw gebouwde gebouwen in de stedelijke gebieden van China groene gebouwen zijn, aldus het 14e vijfjarenplan (2021-2025) . Het plan heeft tot doel de energiebesparende renovatie van bestaande gebouwen met een gecombineerde oppervlakte van meer dan 350 miljoen m² te voltooien, ultra-lage en bijna-nul energie verbruikende gebouwen te bouwen met een oppervlakte van meer dan 50 miljoen m², en het jaarlijkse aandeel prefab gebouwen in stedelijke nieuwbouw tot 30 procent in 2025. Een dergelijke snelle groei van het aantal groene gebouwen in China zal niet alleen de bouwmethoden veranderen, maar ook de levenskwaliteit van de bewoners verbeteren.

Peoples Daily

Foto’s disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *