VS: ‘5G kan NATO splitsen’

De VS-minister van Defensie Esper heeft op de jaarlijkse veiligheidsconferentie te München Europa gewaarschuwd dat het aanvaarden van Chinese 5G technologie het bestaan van de NATO kan compromitteren. NATO secretaris generaal Stoltenberg vroeg economisch gewin op korte termijn niet te laten primeren op een veiligheidsalliantie op lange termijn.

Marek Esper ( Foto https://securityconference.org)

Sinds 1936 komen jaarlijks te München uit een 70-tal landen wereldleiders bijeen die zich bezig houden met veiligheidskwesties. De VS stuurde dit jaar een delegatie met onder meer 40 Congresleden nar de veiligheidsconferentie. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper waarschuwde er voor dat indien Europa de Chinese 5G technologie aanvaardt, dit de NAVO in gevaar brengt. Minister voor Buitenlandse Zaken Pompeo vroeg een einde aan het politiek gekibbel met Washington en stelde dat het ‘westen aan de winnende hand is in de wedijver van de wereld grootmachten’. Esper vroeg de internationale partners te ontwaken tegenover ‘de snode Beijing strategie om de op internationale regels gebaseerde orde te ondermijnen met de revolutionaire 5G technologie inbegrepen’. ‘Als we het gevaar niet begrijpen en we doen er niets aan, kan dit op het einde de meest succesvolle alliantie in de geschiedenis compromitteren’, zo betoogde hij verder.

Het VK besliste recentelijk Huawei in de telecomnetwerken toe te laten, zij het voor niet meer dan 35% en niet in het kernnetwerk. De hoop is dat deze beslissing toch het uitwisselen van inlichtingen met de VS niet in gevaar zou brengen. Minder zekerheid bestaat in de VK regering over het afsluiten van een handelspact met de VS. De opmerkingen van Esper komen minder dan 24 uur nadat voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi de Europese landen waarschuwde dat ze moeten kiezen tussen democratie of autocratie. NATO secretaris-generaal Stoltenberg waarschuwde van zijn kant dat landen niet economische voordelen op korte termijn mogen laten primeren op veiligheid uitdagingen op lange termijn.

Pompeo zei nog dat in de trans-Atlantische verhouding er meer is dat beide delen bindt dan wat ze verdeelt. Hij verwees letterlijk naar de gemeenschappelijke interesse ‘in het bestrijden van de Chinese pogingen om een imperium uit te bouwen’. Pompeo minimaliseerde verschillen op het vlak van klimaat, handel en de Iraanse kernovereenkomst. Hij besloot heuglijk te kunnen berichten dat de dood van de trans-Atlantische alliantie sterk overdreven is en met ‘het westen is aan het winnen; we winnen samen’. De VS-ambassadeur in Duitsland Richard Grenell liet zondag weten dat president Trump hem had getweet dat elk land dat Huawei toelaat voor 5G er op mag rekenen dat de VS hun samenwerking op het vlak van inlichtinen met dat land zullen stopzetten.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi ontkende de beschuldigingen tegen China. ‘Deze beschuldigingen zijn leugens en niet gebaseerd op feiten’, aldus nog Wang Yi. Hij voegde er nog aan toe ‘als we het onderwerp van de leugens China door Amerika vervangen, misschien dat deze leugens toch feiten blijken’.

HS2

De VS hoopt in het VK de Huawei beslissing “recht te zetten” dus terug te draaien. Toch dreigt in het VK nieuwe ‘Chinese onraad’ voor de Atlantisten namelijk over de super snelle treinverbinding HS2. Deze zou zowel te duur uitvallen en de aanleg zou duren tot in 2040. Nu heeft de China Railway Construction Corporation (CRCC) aan de CEO van HS2 een brief geschreven waarin de Chinese spoorwegbouwer argumenteert de aanleg een stuk goedkoper te kunnen doen en op 5 jaar tijd.
De Atlantisten repliceren dat dit komt omdat de Chinese maatschappij geen rekening houdt met milieuoverwegingen noch met lobbygroepen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: FT, SCMP, The Guardian

FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.