Het ontbreken van Chinese toeristen komt hard aan

De vraag naar toeristische uitstappen tijdens de Chinese nieuwjaar periode daalde door de viruscrisis met drie kwart. Vooral de buurlanden zijn getroffen maar ook de luxehandel in Parijs en het Italiaans toerisme voelen het ontbreken van de Chinezen die gul geld uitgeven.

Foto: Bankok Post

Chinese bezoekers waren vorig jaar goed voor 150 miljoen buitenlandse trips een verhoging met 13% het jaar voordien. De crisis rond het Covid-19 virus heeft deze groep toeristen die veel geld spenderen thuis gehouden. Volgens het Ministerie van Transport werden tijdens de vakantieperiode rond het Chinese nieuwjaar 73% minder uitstappen gemaakt in vergelijking met 2019. De straat in Parijs met luxewinkels als Hermès, Kenzo en Bulgari kende geen typische wachtrijen meer en in de doorgaans drukke straat van Londens Chinatown is het doodkalm. Minstens 14 landen en 30 vliegmaatschappijen hebben vluchten uit China ofwel verminderd of zelfs gebannen. Dit leidde volgens OAG tijdens de eerste maand van februari tot het schrappen van 25.000 vluchten. In China zelf blijven twee derden van de passagiersvliegtuigen aan de grond.

Toeristische trekpleisters in omliggende landen zijn het sterkst getroffen. In Thailand brengt toerisme 20% op van het bnp en Chinezen zijn goed voor een kwart van de reizen naar het land. Voorzitter Mingkwan Metmowlee van Aseanta dat Zuidoost Aziatische bedrijven vertegenwoordigt, stelt vast dat 90 tot 100% van de Chinese markt werd geschrapt. Hij vreest dat de crisis geen drie maanden, maar een jaar zou kunnen aanslepen. De sterke Thaise baht-munt is nu een van de slechtst presterende geworden. Hongkong dat al in een recessie zat, heeft ook de grenzen voor vastelanders gesloten en Macao sloot de casino’s gedurende twee weken. Volgens cijfers van het Macao bestuur daalde het aantal Chinese toeristen tijdens de nieuwjaar vakantie met 78% in vergelijking met 2018. Singapore verwacht een daling van het toerisme met 25 à 30%. De schade voor het Vietnamees toerisme wordt tussen 6 en 7,7 miljard $ geraamd. Het Indonesisch eiland Bali zag het afzeggen van 20.000 hotelboekingen.

Foto Egypt Independent

In Europa is Italië de populairste bestemming met in 2019 3,5 miljoen Chinese toeristen. Door de sterke val van het aantal hotelovernachtingen zou de sector miljarden kunnen mislopen en voorzitter van de Nationale Bank Ignazio Visco  waarschuwde al voor economische gevolgen. Sinds de vloedgolf die Venetie trof in september ontving de stad al 30% minder bezoekers. Zwitserland verwacht 40% minder Chinese toeristen. In Frankrijk waren de Chinezen in 2018 goed voor 7% van de toeristische uitgaven in het land.

Verwacht wordt dat de impact van Covid-19 groter wordt dan de impact van SARS. Toen vertegenwoordigde China maar 4% van de wereldproductie terwijl dit nu al 16% bedraagt. Het Russisch toerisme raamt 100 miljoen $ te zullen verliezen door de regeringsbeslissing tot het afsluiten van de grens. Dubai houdt de adem in voor een weerslag op Expo 2020 waarbij de Chinese uitgaven cruciaal zijn. Grote vraag  blijft tot wanneer de crisis zich zal laten gevoelen.

Forbes, FT, Bloomberg, Time The Guardian, swissinfo.ch

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar