VS bang dat China nieuwe UN-topfuncties invult

Top VS-regeringsadviseur Navarro heeft in een Financial Times opinie het westen gewaarschuwd tegen het kiezen begin maart van de Chinese kandidaat als secretaris-generaal van de World Intellectual Property Organisation. Hij citeert hierbij het voorbeeld van de Chinees die de ITU leidt en niet wil dwarsliggen in het 5G-dispuut over Huawei.

Peter Navarro

Begin volgende maand kiest de World Intellectual Property Organisation (WIPO) te Geneve een nieuwe directeur-generaal want de huidige Francis Gurry is al tien jaar in functie. WIPO is een van de 15 gespecialiseerde UN-organisisaties die in dit geval regulerend optreedt als het gaat over intellectueel eigendom. De organisatie zorgt voor eenvormigheid in meer dan 200 rechtsgebieden en beheert 43 miljoen patent documenten.  Kandidate voor opvolging van de huidige Australische secretaris-generaal is vice secretaris-generaal Wang Binying uit China. Dit doet Trumps ergste anti-China havik Navarro steigeren want volgens hem is China verantwoordelijk voor 85% van de namaak die aan de VS-grenzen in beslag wordt genomen plus ook voor een jaarlijks VS verlies van tussen 225 miljard en 600 miljard $.

Navarro wijst voor zijn afwijzing naar het voorbeeld van de ITU (International Telecommunication Union) die in november 2018 de Chinees Zhao Houlin tot secretaris-generaal koos. Niet enkel verwijt Navarro hem in het conflict over 5G de kant van Huawei te kiezen, bovendien werken de Chinese topbedrijven qua gezichtsherkenning binnen de ITU aan een internationaal regelgevend kader voor de technologie. En in de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (ICAO) nodigde secretaris-generaal Fang Liu Taiwan niet uit op de algemene vergadering. Navaro haalt ook de FAO aan die eveneens een Chinese secretaris-generaal heeft.

Nog meer

Trumps adviseur vreest dat het volgend jaar nog erger kan worden want dan wordt de top vervangen bij International Labour OrganizationInternational Fund for Agricultural DevelopmentWorld Tourism Organization, Unesco en UN International Development Organization. In 2022 is het de beurt aan de World Health Organization en de International Civil Aviation Organization.

WIPO vice secr–gen Wang Binying

Navarro argumenteert dat ‘het noodzakelijk is dat zowel de VS als andere WIPO-leden zich inzetten voor de positieve economische gevolgen van de bescherming van intellectuele eigendom want anders kunnen bedrijven veel geld verliezen’. ‘Als we dit ernstig nemen moet er een WIPO-leider komen die de intellectuele rechten overal beschermt’, implicerend dat de Chinese kandidate dit niet op het oog zou hebben. Navarro besluit dan ook zijn opinie met: ‘De VS en de rest van de UN moeten snel in actie komen om tegen de Chinese brede inspanningen in te gaan ter controle van internationale organisaties’.

Financial Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *