VS blokkeert overname MoneyGram door Ant Financial

Het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) heeft de overname geweigerd van het Amerikaanse Moneygram door de financiële afdeling ‘Ant Financial’ van de groep Alibaba. Een tegenvaller voor Jack Ma die president Trump beloofd had in de States één miljoen banen te zullen scheppen.

Ook een derde poging van Moneygram en Ant Financial om tegemoet te komen aan bezorgdheid van het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) is op een weigering gestoten van het Amerikaans Comité dat al of niet zijn goedkeuring hecht aan buitenlandse overnames. Het Comité beargumenteert de weigering met het oog op de nationale veiligheid. De overname ging om een bedrag van 1,2 miljard dollar. Nochtans hadden Moneygram en Ant Financial beloofd dat na een eventuele overname de financiële gegevens versleuteld zouden blijven staan op de VS-servers van Moneygram.
De weigering is ongetwijfeld een tegenvaller voor Jack Ma van de Alibaba groep die op het thuisfront sterke concurrentie ondervindt van het Tencent Holdings betalingsplatform WeChat Pay. Jack Ma had president Trump na zijn inauguratie beloofd om in de VS één miljoen banen te zullen scheppen.

‘Veiligheidsrisico’

Met het in Dallas gebaseerde Moneygram kunnen internationale betalingen verricht worden. De groep telt wereldwijd 350.000 plaatsen in meer dan 200 landen waar geld in bewaring gegeven kan worden. De Republikeinse senatoren Pat Roberts en Jerry Moran, hadden naar CFIUS-voorzitter en minister van Financiën Steven Mnuchin geschreven dat een mogelijke overname een veiligheidsrisico inhield omdat informatie van VS-burgers waarbij ook militair personeel in gevaar kon komen.
Bij het bekend worden dat de deal niet doorging, daalden de aandelen van MoneyGram met 8,5%. Voordien had het CFIUS ook de overname geblokkeerd van chipproducent Lattice Semiconductor door een Chinees fonds, de overname van verzekering Genworth Financial door China Oceanwide Holdings Group evenals de koop door Orient Hontai Capital van mobiele marketing firma AppLovin. Nog andere Amerikaanse financiële diensten wachten op een fiat van het CFIUS over een Chinese overname. Daarbij behoort de overname door de groep Hainan Airlines van SkyBridge Capital van Trumps voormalig directeur communicatie Anthony Scaramucci.

Toekomst

Naar verluidt gaan Ant Financial en Moneygram nieuwe vormen van samenwerking zoeken voor het overmaken van geld in China, India, de Filipijnen en andere Aziatische landen.  Reuters verwacht dat Moneygram verkocht zal worden aan een ander bedrijf zoals bijvoorbeeld Euronet die al belangstelling toont. Toch stelt Euronet in een mededeling wel geïnteresseerd te zijn, maar dat er geen garantie is dat de transactie uiteindelijk zal doorgaan.
Bron: Reuters

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar