VS wil 60 % van vloot in Stille Oceaan

VS Defensieminister  Panetta wil de aanwezigheid van zijn oorlogsschepen in de regio Azië-Stille Oceaan opdrijven tot 60 % i.p.v. de 50% nu. Dit heeft hij meegedeeld op een Shangrila-veiligheidsconferentie in Singapore. “China heeft echter niets te vrezen” beweert hij in één moeite door.

Panetta op de Shangrila-conferentie


Momenteel ligt de Amerikaanse oorlogsvloot gelijk verdeeld over de Atlantische en de Stille Oceaan. Als bewijs van de VS-politiek om meer belang te gaan hechten aan Azië zei Panetta in Singapore dat hij deze verhouding tegen 2020 wil opvoeren tot 60 % Navy in de Stille Oceaan. “China heeft echter niets te vrezen” aldus Panetta: hij pleitte in één rush door voor diepere militaire betrekkingen met China. De Chinese Lt.-generaal Ren Haiquan die in Singapore aanwezig was op dit seminarie over de Aziatische veiligheid zei aan Phoenix TV dat China het initiatief niet licht mag opvatten. Hij noemde het dubbele voornemen geen “big deal”. Ren die vicevoorzitter is van de Academy of Military Science bij het Volksbevrijdingsleger zegde nog dat China op zijn hoede blijft. Xinhua waarschuwde op zijn beurt de VS “geen golven te maken” in de Zuid-Chinese zee.
Na Singapore trekt Panetta naar Vietnam waar hij probeert meer toegang voor zijn schepen te krijgen. Hij zal er de Cam Ranh Bay haven bezoeken, het eerste van een Amerikaanse officieel sinds het einde van de Vietnamoorlog in 1975. Panetta zal er aan boord gaan van het burgerlijk bevoorradingschip Richard E Byrd dat er op de lokale scheepswerf wordt hersteld. De Vietnamese viceminister van Defensie Nguyen Chi Vinh

Nguyen Chi Vinh


anticipeerde al op de Chinese reactie door te verklaren dat de sterkere Sino-Vietnamese militaire betrekkingen het risico van een confrontatie verminderd hebben. Tegenover de South China Morning Post sloeg hij alvast een meer verzoenende taal aan tegenover China dan twee jaar terug. Als Amerikaanse schepen meer toegang zouden krijgen tot de Vietnamese havens, denkt de VS er aan om het wapenembargo tegen Vietnam op te heffen. Vinh wil toegang voor niet-oorlogsschepen toestaan voor herstellingen en herbevoorrading. Militaire faciliteiten in de baai blijven (voorlopig?) ontoegankelijk. Gezien Vietnam recent wapentuig kocht van Rusland, heeft Vietnam geen wapens nodig van de VS. China zal ongetwijfeld het bezoek met argusogen volgen.
De relatie tussen China en de VS wordt nog bemoeilijkt door de aanhouding van een medewerler van vice-minister voor staatsveiligheid Qiu Jin die beschuldigd wordt van jarenlange spionage voor de VS. De affaire zou aan het licht zijn gekomen als uitloper van het onderzoek in de Bo Xilai/Wang Lijun zaak. Het was Qiu Jin die Wang was gaan ophalen na zijn escapade naar het Amerikaans consulaat. Indien de spionage bevestigd wordt, is dit het ergste geval sinds 1985.
Bron: SCMP, Qatar Tribune

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *