Wang Leyi, vader van serrecultuur

Wang Leyi ligt aan de oorsprong van de serrecultuur in China. Zijn dorp Sanyuanzhu waar hij in 1986 begon met de serres, groeide ondertussen uit tot de grootste basis van groenten waardoor de Chinezen met het Chinees nieuwjaar 15 miljoen kg groenten aangeboden kregen.
Voor Wang Leyi waren er geen verse groenten in Noord-China gedurende de winter. Wang is hoofd van het dorp Sanyuanzhu dat valt onder Shouguang in Shandong en hij begon met de bouw van 20 serres in 1986. “Deze serres warm houden vereiste echter 4 tot 5 ton steenkool en dan nog konden er enkel bladgroenten worden geteeld” vertelt Wang Leyi. “Tomaten en komkommers die meer warmte vereisen, waren onmogelijk”. Niettegenstaande zijn ziekte bracht hij bezoeken in Peking en nog 4 andere provincies aan boeren die succesvol waren bij hun serres. Hij leerde de structuren zo te bouwen dat ze een maximum aan zonlicht opvangen en ook werd de isolatie verbeterd.  De kost van de verbeterde serres bedroeg weliswaar 6000 yuan, maar in augustus 1989 slaagde Wang er 16 dorpelingen in te overtuigen met hem 17 nieuwe serres te bouwen. De eerste poging tot het groeien van komkommers was succesvol. Nog het eerste jaar verdienden de 17 gezinnen minstens 20.000 yuan, waar voordien niemand boven de 10.000 zat. Het voorbeeld werkte aanstekelijk:  144 nieuwe serres werden gebouwd met de medewerking van de banken en de lokale overheid. Binnen het jaar verdienden Sanyuanzhu’s gezinnen 10.000 yuan gemiddeld. Nu groeien de groenten geheel het jaar door in de serres.
Drie kwart van de  groenten te Shouguang wordt geleverd door de 460.000 serres. Nadien volgde de bouw van een logistiek centrum. Het “ Shouguang Agricultural Product Logistics Park” is met zijn 200 ha en 2 miljard

Verbruiker in logistieke zone


investeringen het grootste distributiecentrum van groenten in Azië en het bereidt een beursnotering in Hong Kong voor.  Vorig jaar hadden de dorpsbewoners een inkomen van 12.600 yuan, duidelijk meer dan de 5800 yuan nationaal. 150 dorpelingen fungeren als landbouwdeskundige in andere provincies en verdienen 100.000 yuan. Wang bracht de technologie naar de andere provincies en is de helft van het jaar op pad. Hij bezocht Xinjiang reeds 14 maal sedert 1993. Eind vorig jaar had Wang geholpen bij de uitbouw van 28 pilootbases voor moderne landbouwtechnologie in 13 provincies. Hij kreeg zelfs president Hu Jintao op bezoek. Zijn toekomstplan is de bouw van 100 bases in de rand van grote-of middelgrote steden om organisch voedsel te voorzien aan de stedelingen.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar