Wang Yi op toer in Zuidoost Azië

BuZa minister Wang Yi maakt een trip van één week door een reeks Zuidoost Aziatische landen. Hij spendeerde echter drie dagen in Vietnam vooraleer verder te reizen naar Cambodja, Singapore en Zuid Korea. Het bezoek wil de onderlinge samenwerking in de regio bevorderen.

Wang Yi bij secr-gen Nguyen Phu Trong

In juli bezocht VS defensieminister Austin Singapore en Vietnam terwijl vicepresident Kamala Harris ook deze landen meer recentelijk bezocht. Het bezoek van de Chinese minister voor Buitenlandse Zaken Wang Yi is een soort tegengewicht tegen de VS dat zijn invloed in het gebied wil vergroten na de Trump periode. Bovendien vertrekt de Vietnamese president naar Washington voor de Algemene  UN vergadering.Later zou  een staatsbezoek aan Washington kunnen volgen.

Wang was vrijdag medevoorzitter van de 13 vergadering van de Vietnamees-Chinese stuurgroep samen met zijn Vietnamese collega Pham Binh Minh. De twee waren het eens om de uitwisselingen op hoog niveau en de interpartij communicatie verder te zetten, samen te werken op vlak van handel en controle van Covid 19 en ook de verschillen over de Zuid Chinese zee te beheersen om risico’s te vermijden. Wang beloofde 3 miljoen meer anti-Covid vaccins wat het Chinees totaal op 5,7 miljoen brengt De VS beloofde 1 miljoen bijkomende vaccins wat hun totaal aan het land op 6 miljoen brengt. Een groot deel van Vietnam met de lage vaccinatiegraad (3,5%) zit in lockdown en dat bedreigt de toeleveringsketens. De bilaterale handel ging vorig jaar echter met 13,8% op vooruit. China blijft de belangrijkste handelspartner terwijl Vietnam van de achtste naar de zesde plaats klom als handelspartner. In verband met de Zuid Chinese zee waarschuwde Wang voor externe interventies . Het Vietnamese persbureau heeft het over het strikt houden aan gemeenschappelijke opvattingen op hoog niveau, meningsverschillen beheren, ingewikkelde situaties vermijden en gezamenlijk de vrede en stabiliteit in de betwiste wateren handhaven.

Cambodja

Wang Yi bij zijn Cambodjaanse collega

In Cambodja spraak minister Wang Yi met de vicepremier en BuZa minister Prak Sokhonn.  Wang beloofde meer vaccins en ander materiaal tegen Covid. Hij hoopte dat het vrijhandelsakkoord tussen beide landen vlug in werking treedt. Beide ministers waren het eens verder samen te werken bij de uitbouw van Sihanoukville Special Economic Zone als win-win binnen BRI en van de autosnelweg Phnom Penh-Sihanoukville. Beide partijen benadrukten ook het belang van de samenwerking tussen China en Asean die overigens 30 jaar bestaat.  In 2020werd Asean voor het eerst China’s grootste handelspartner. De minister heeft ook het door China met $160 miljoen gesponsord Morodok Techo Nationaal Stadium ingehuldigd. Het stadium met 60.000 zitplaatsen werd gebouwd door de China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) en wordt de centrale plaats voor de Southeast Asian (SEA) Games in 2023. Premier Hun Sen noemde het resultaat een bewijs van de ijzersterke vriendschap tussen China en Cambodja.

Nieuw nationaal stadium

Andere

Daarna vloog hij door naar Singapore dat niet echt wil kiezen tussen de VS en China. In zijn gesprek met vicepremier Heng Swee Keat werd de samenwerking tegen de pandemie en op het vlak van de digitale economie benadrukt. Woensdag is hij dan in Zuid-Korea voor zowel gesprekken met zijn collega Chung Eui-yong en mogelijks met president Moon-Jae-In. Naar verluidt hoopt Zuid Korea dat de economische hulp aan Noord-Korea China manoeuvreer ruimte biedt om de nucleaire ambities van het land in te tomen. Er zijn immers tekenen die wijzen op de heropstart van de Yongbyon kernreactor. Ook wil Zuid-Korea de versoepeling van een jarenlang verbod van Koreaanse ontspanning dat er kwam nadat Seoul besliste een VS antiraketsysteem te ontplooien. Verwacht wordt dat Wang van zijn kant steun vraagt voor de komende Beijing Winter Olympics..Vermoed kan worden dat Wang zich ook kan kanten tegen de deelname van Zuid-Korea tot de 5 Eyes zoals het  VS House Armed Services Committee  voorstelt.

Wang zal tijdens zijn reis eveneens aandringen op een snelle ratificering van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) wat momenteel enkel is gebeurd door China, Japan, Singapore en Cambodia. Voorzitter van de Maleise AmBank Group Hashim verwacht dat de gecombineerd aandeel van de bnps uit de betrokken landen stijgt van 30% tot 50% in de toekomst.  

Global Times, SCMP, Xinhua

,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *