Wen Jiabao bezoekt 3 EU-landen (upd)

Premier Wen Jiabao is een Europese rondreis begonnen in Hongarije en bezoekt dit weekend het Verenigd Koninkrijk waarna ook Duitsland op het programma staat. In Duitsland wordt een strategische discussie tussen ministers van beide landen gepland.

Wen in Budapest


Wens Jiabao’s bezoek aan Hongarije was het eerste van een Chinese premier sinds 24 jaar. Wen zei bij zijn aankomst in Budapest dat Hongarije een van de eerste landen was die de Volksrepubliek erkenden en hij herinnerde ook aan het feit dat het land momenteel het roterend voorzitterschap van de EU uitoefent. Hongarije is een van de belangrijkste handelspartners in Centraal-en Oost-Europa. De bilaterale handel bereikte 8,7 miljard $ vorig jaar, wat een vooruitgang is met 28 % vergeleken met het jaar voordien. Voor zijn vertrek zei de premier in de Financial Times bewust te zijn dat er bezorgdheid is over China’s inflatie, maar hij gelooft dat zijn regering deze dit jaar nog kan beteugelen. Hij noemde China’s jaarlijkse groei van 9 tot 10 % een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de globale crisis. Een kwart van China’s 3000 miljard $ aan buitenlandse deviezen is belegd in euro. China is van zijn kant bezorgd over de Europese schuldencrisis, nu Griekenland op het punt staat failliet te gaan.
Toch zei Wen Europa te blijven steunen op dat vlak. Hij beloofde Hongarije dat geen deel uitmaakt van Euroland, voor een miljard euro staatsbons te zullen opkopen en  een miljard te zullen investeringen in de chemische sector. Bedoeling is de huidige buitenlandse handel tussen beiden op te trekken tot 20 miljard $ in 2015. Ook zal China in Hongarije een Europese logistieke transportbasis opzetten. In het VK werd overeengekomen de bilaterale handel  die nu 60 miljard $ bedraagt tegen 2015 op te trekken tot 100 miljard.  Met 17 miljard $ cumulatieve investeringen blijft het VK de grootste investeerder in China. Omgekeerd is China de zesde investeerder in het VK. Vice-minister Fu zei vorige week dat China  sommige Chinese ondernemingen wel in de EU investeren, maar bezorgd zijn over het investeringsklimaat. Bijvoorbeeld erkent de EU nog altijd de marktstatus van de Chinese economie niet, terwijl andere landen die nog niet zo ver staan wel erkend worden als markteconomie. Ander probleem is gewoon de moeilijkheid om visa’s te krijgen voor de Europese landen

Premier Wen luncht met werknemers MG


Tenslotte is China bezorgd dat de Duitse media en kunstmiddens naar aanleiding van het geval Ai Weiwei kritiek op China uitoefenden, hoewel naar China’s eigen woorden het land wel gezonde kritiek verdraagt. In Hongarije daarentegen ziet algemeen manager Csaba Kael van Budapests Paleis van Kunsten Muveszetek Palotaja (MUPA) Hongarije als een potentiële culturele brug tussen oost en west: optredens, muzikaal onderwijs en toerisme behoren tot de mogelijkheden. In Birmingham woonde Wen een Hamlet-opvoering van Shakespeare bij vooraleer de MG-sportwagenfabriek te bezoeken die door de Shanghai Autogroep is overgenomen. Hij zag er de eerste MG6 van de band rollen, het eerste nieuw model sedert 15 jaar. Een aantal MOUs (Memorandum of Understanding)  werden ondertekend inzake samenwerking tussen steden, investeringen, samenwerking tussen banken en architectuur. De Britse bedrijven willen immers doorbreken naar de Chinese tweedelijnssteden.  Voor meer dan 4,3 miljard $ contracten werden ondertekend en centraal staat een 2,4 miljard $ contract voor Seamwell International die gespecialiseerd is in steenkool omvormen tot gas. Ivm mensenrechten zei Wen dat beide partijen mekaars standpunt moeten respecteren en de meningsverschillen oplossen zonder met het vingertje te wijzen.
Wen zal in Duitsland zijn Europees bezoek besluiten met een discussie op hoog niveau tussen vertegenwoordigers van 13  ministeries  van beide zijden en in tegenstelling tot de strategische discussie met de VS zal het over meer gaan dan handel, veiligheid, investeringen e.d. In verband met deze discussie is het wellicht niet toevallig dat recentelijk de dissidenten Ai Weiwei, Hu Jia en Wen Tao naar huis mochten. Het aantal overeenkomsten die ondertekend zullen worden bedraagt volgens de Suddeutsche Zeiting 36: de krant bloklettert dan ook “Mutti der Man mit dem Geld is da”.
Lees ook Economic Daily portaal over de reis

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *