Weer oppakken van werk geschiedt progressief

In de provincie Guangdong zijn 6 van de 26 miljoen migranten terug aan het werk. Velen zitten nog thuis omdat ze door de barricaden het dorp nog niet uitkunnen. Over geheel het land zijn 40% van de arbeidskrachten in de KMO’s weer aan het werk. In de Foxconn fabrieken werkt de helft van het personeel en verwacht wordt dat tegen het einde van de maand de toestand weer normaal is.

In de delta van de Parelrivier werken 26 miljoen -migrantenarbeiders. Zes miljoen zijn al weer aan de slag, vooral in de grotere fabrieken. Er werden samen met de lagere overheid speciale bussen en zelfs vliegtuigen ingezet om werkers op te halen en er werd hen bovendien nog een bonus toegekend. Glasproducent Biel Crystral dat schermen voor iPhones vervaardigt, zag in de week na de nieuwjaarsvakantie 5000 van de 30.000 personeelsleden terugkeren. Een week later waren het er al 22.000 meer. Van het totale aantal migranten moeten er 75 miljoen de provinciegrens passeren om weer naar naar hun werk te kunnen. Onderzoeksfirma Gavekal Dragonomics raamt het financieel verlies voor de migranten die niet aan de slag kunnen op 800 miljard yuan.

Volgens overheidssite Nanfang.cn hebben de lokale verantwoordelijken in Guangdong bonussen toegekend om vooral de grote bedrijven en groepen terug op dreef te krijgen. Hierbij behoren 221 leveranciers van Huawei en ZTE, 167 toeleveraars van Midea en 343 voor autogroep GAC. De KMO’s/MKBs hebben het moeilijk. Beijing beweert dat de grote fabrieken voor 60% van hun capaciteit weer aan het werk zijn. Bij de KMO’s/MKBs is de graad veel minder. Vorige week zei het ministerie dat een derde van de KMO’s/MKBs die overigens 80% van de tewerkstelling uitmaken, weer op normale kracht werken. Vele dorpen houden echter in hun strijd tegen het viriius vast aan de wegcontroles om te verhinderen dat de inwoners hun dorp verlaten. Eind vorige week was nog maar één vijfde van de migranten uit het dorp Zhumiao terug naar het werk vertrokken. Meerdere fabrieken kunnen zoals de Yaoxin Glass Company (nog) niet normaal werken met de helft van hun personeel. Onderminister Zhang Kejia zei op 27/02 dat meer dan 40% van het KMOs/MKBs personeel in 7 provincies weer aan de slag waren.

Supergroot bedrijf Foxconn heeft goede hoop dat de situatie tegen het einde van de maand weer normaal zal zijn. Voorzitter Liu Young zei aan investeerders dat de helft van zijn personeel weer aan het werk is. In de Longhua Campus te Shenzhen staat het personeel wel onder druk om 7 dagen op 7 te werken nu.

De cijfers van het eerste kwartaal zullen duidelijk minder zijn dan vorig jaar, maar het tweede kwartaal zou weer normaal zijn. Liu ontkent dat voorraden ontbreken, maar heeft het enkel over prijsstijgingen bij het inpakmateriaal omdat de mondkapjes in dezelfde verpakking zitten.

SCMP, FT, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *